Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 16 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Koolrabi met pikante paprikacrème van Yvette van Boven

Als iemand het altijd weer voor elkaar krijgt om ons richting de keuken te krijgen, is het Yvette wel. Dat doet ze met die magische combi tussen spannende smaken en niet al te ingewikkelde bereidingswijzen. In haar nieuwe boek ‘De bomvolle keuken van Van Boven’ vind je alleen maar van dat soort toprecepten, die je in de oven kunt bereiden. Zoals dit recept voor koolrabi met pikante paprikacrème.

Yvette deelt al jarenlang wekelijks een lekker ovenrecept in Volkskrant Magazine; die bijna 200 recepten zijn nu verschenen in een bundel. Duidelijk, foolproof en inspirerend.

Deze oveninspiratie is precies wat we nodig hebben om het najaar extra knus en gezellig te maken. Want bedenk: als je thuis werkt, kun je ondertussen makkelijk iets lekkers in de oven schuiven. En dus lekker koolrabi poffen, bijvoorbeeld.

Gepofte koolrabi
Bron: De bomvolle oven van Van Boven

Yvette: “De koolrabi is zo’n groente waar u dikwijls aan voorbijloopt. Niet verwarren met de koolraap; koolrabi is het knolgewas met de armpjes omhoog, meestal lichtgroen, maar paars kan ook. Ze zijn erg smakelijk, geschild en dan rauw in een salade smaken ze een beetje radijsachtig, maar ze kunnen ook in parten door de stoof, gebakken als schijfjes of frieten en natuurlijk gepoft in de oven. Want wat met de biet kan, kan met elke knol.

De koolrabi is de enige van de bekende knollensoorten die bóven de grond groeit, in plaats van erin. De knol is namelijk de provisiekast; de opslag van voedingsmiddelen van de plant. Dat maakt hem ook nog eens bijzonder gezond. Ik ben er dol op. Dit gerecht is een prachtig vegahoofdgerechtje, lekker met een tabouleh ernaast van granen en veel verse kruiden erdoor.”

Koolrabi met pikante paprikacreme
Bron: De bomvolle oven van Van Boven

Koolrabi met pikante paprikacrème

Verwarm de oven voor tot 200 °C.

Was de koolrabi’s, verwijder de stelen en besmeer ze met wat olijfolie. Zet ze op een bakplaat en bestrooi met zout en peper. Bak ze 1½ tot 2 uur (afhankelijk van de grootte) tot ze vanbuiten blakeren en vanbinnen zacht zijn.

Laat ze iets afkoelen en pel dan de donkere schil eraf.

Draai in de keukenmachine een crème van de feta, paprika, jalapeño en peterselie. Smeer de rode crème uit op een groot bord. Zet de gepelde koolrabi erop. Overgiet met wat olijfolie en bestrooi eventueel met wat zout- en chilivlokken.

De bomvolle oven van Van Boven van Yvette van Boven (Nijgh & Van Ditmar) is nu te koop voor € 29,99. 

Meer recepten met koolrabi: