Klassieke Franse vinaigrette in 5 stappen
Vraag jij je ook altijd af hoe ze in (Franse) restaurants nu zo’n klassieke vinaigrette maken? Het klinkt zo simpel, maar als je thuis aan de slag gaat, mislukt ‘ie toch soms. Te waterig, te veel olie, te scherp door de mosterd of te zuur door de azijn.
Het is niet voor niets de klassieker onder de saladedressings! Wij laten je in 5 simpele stappen zien hoe je de perfecte klassieke Franse vinaigrette maakt.
Tip: zo’n klassieke Franse dressing is niet alleen heel lekker bij salades, maar ook om de blaadjes van een verse gekookte artisjok of crudités in te dippen.
Mindblowing: dit is waarom je saladedressing juist móét schiften
Recept: vinaigrette maken
- Neem een ruime mengkom of schaal waar je genoeg bewegingsvrijheid in hebt om te kloppen met je garde (tip: wij vinden deze mengkom van Pyrex heel fijn). Je kunt ook de schaal gebruiken waar je straks je salade in wil serveren.
- Doe een halve eetlepel mosterd, een halve eetlepel vers geperst citroensap, een halve eetlepel azijn (wittewijnazijn, rodewijnazijn, appelazijn, wat jij lekker vindt!) en zout en peper in de kom. Tik dit even goed door met je garde totdat het een romig mengseltje is – helemaal ‘homogeen’.
- Als dit mengsel mooi homogeen is, voeg je 100 ml olijfolie van goede kwaliteit toe. Extra vergine olijfolie dus, en proef van tevoren of ‘ie lekker en naar jouw smaak is. Je voegt de olie dus superlangzaam toe, terwijl je blijft kloppen met je garde. Niet stoppen, spierballen gebruiken dus!
- Tijd om te proeven. Moet er nog iets bij? Meer azijn, meer zout? Voeg beetje bij beetje toe en blijf goed kloppen totdat ‘ie perfect op smaak is.
- Klaar ben je! Je kunt je vinaigrette even van tevoren maken en bewaren in een goed afgesloten potje in de koelkast, daar blijft de vinaigrette wel een paar weken goed. Maar beter kun je ‘m gewoon steeds vers maken.
Onze tip: maak de vinaigrette in de kom waar je later de salade in serveert. Laat de vinaigrette onderin zitten en doe alle ingrediënten er bovenop; aan tafel hussel je alles door zodat pas dán de vinaigrette met alle andere ingrediënten in aanraking komt. Zo blijft je sla knapperig.
Meer goede dressings & vinaigrettes:
- Zomerse frambozenvinaigrette
- Klassieke witte wijn vinaigrette
- Waarom je vissaus ook eens zou moeten gebruiken in je vinaigrette
- De lekkerste saladedressings op een rijtje

:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2014%2F02%2Fzoete-aardappel-3.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2014%2F02%2Fzoete-aardappel-4.jpg)