Redactie
Redactie Diner 24 mrt 2015
Leestijd: 2 minuten

Hoe maak je kaassaus zonder pakjes en zakjes?

Of je het nu serveert bij bloemkool, als saus door lasagne of bij witlof uit de oven: kaassaus is wat ons betreft altijd een goed idee. Maar dan natuurlijk wél zelf gemaakt. Maar hoe maak je kaassaus zonder pakjes en zakjes?

Volg deze stappen en je maakt gegarandeerd een goddelijke saus. 

Zo maak je zelf kaassaus

Stap 1: de ingrediënten

We blijven er op hameren: koop goede producten en de helft van het werk is al gedaan. Gebruik daarom échte roomboter voor de roux, volle melk voor de béchamelsaus en breng op smaak met je favoriete verse kaas.

Stap 2: de roux

De basis van deze kaassaus is een roux, ofwel een mengsel van gesmolten boter met bloem. Dit zorgt voor de binding van de saus en het zijdezachte mondgevoel. Moeilijk? Allesbehalve, let maar op:

Smelt in een (steel)pan met dikke bodem de boter en voeg in één keer de bloem toe. Blijf continu roeren totdat je een egaal mengsel hebt. Zet het vuur middelhoog tot laag en blijf gedurende drie minuten roeren. Hierdoor gaart de bloem.

Stap 3: de béchamelsaus

Een volgende stap is het maken van béchamelsaus, ook wel ‘witte saus’ genoemd. Hiervoor ga je verder waar je bent gebleven bij stap 2.

Roer door de warme roux beetje bij beetje de melk en voeg pas een volgende portie toe wanneer de vorige volledig is opgenomen. Breng aan de kook en laat in ongeveer vijf minuten al roerend dik en glad worden.

Stap 4: de kaassaus

We zijn er bijna! Het enige wat je nog hoeft te doen is verse geraspte kaas toevoegen. Doe dit als de béchamel nog warm is en op laag vuur staat. Roer de kaas door de saus en laat smelten.

Breng de kaassaus op smaak met peper en zout en hij is klaar voor gebruik.

Simpele nasi zonder pakjes en zakjes

Zo maak je kaassaus nog lekkerder

De saus is in principe klaar voor gebruik, maar je kunt er ook voor kiezen hem nog lekkerder te maken. Zo kun je je favoriete kruiden en specerijen toevoegen, zoals een snufje nootmuskaat of fijn gehakte tijmblaadjes. Of wat dacht je van hamreepjes?

Lekker met de saus: Witlofschotel met ham en homemade kaassaus

kaassaus in een pan

Zelfgemaakte jus zonder pakjes of zakjes

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.