Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 24 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Hoe lang moet je boerenkool koken? (+ meer tips voor je favoriete stamppot)

Het boerenkoolseizoen is geopend. Nu de temperatuur aldoor koeler wordt, er zelfs een kans op nachtvorst is én de wintergroenten weer om de hoek komen, kun je je favo boerenkoolrecept weer uit de kast toveren. Maar hoe lang moet je boerenkool eigenlijk koken? En hoeveel boerenkool moet je rekenen per persoon?

Dit stamppot boerenkool-dossier is jouw leidraad op weg naar de perfecte winterse maaltijd.

Culy Basics: klassieke stamppot boerenkool (het enige basisrecept dat je nodig hebt)

Hoeveel boerenkool per persoon?

Het is zo’n ongeschreven hoeveelheid: ‘Voeg een handje boerenkool toe per persoon.’ Want heb je fijne ballerinahanden, dan grijp je natuurlijk een stuk minder van de groene bladgroente dan wanneer iemand die net zo lang dat als ‘ie breed is een graai doet.

Gebruik daarom altijd een weegschaaltje. Óf koop gesneden boerenkool in een zakje en houd de juiste hoeveelheid aan. Wat die hoeveelheid dan is? Zo’n 250 gram per persoon. Mits je een stamppot boerenkool voor ogen hebt.

Maak je bijvoorbeeld noodles of risotto met boerenkool, doe het dan een beetje op de tast. Té veel boerenkool is niet prettig in een noodlegerecht.

hoe lang boerenkool koken
Bron: Unsplash

Hoe lang moet je boerenkool koken?

Heb je de juiste hoeveelheid bij elkaar ‘gegraaid,’ dan rest je enkel nog het kookproces. En daar gaat ‘t vaak mis. Zo gooit de één de boerenkool in de pan bij de aardappelen en houdt de ander die twee liever apart. Aardappelen moet je relatief lang koken, wordt de boerenkool dan niet papperig?

Antwoord: ja. Daarom is het – zeker voor de beginnende kok – handiger om je boerenkool in een apart pannetje te koken. Zo weet je zeker dat het gaar is en lekker door de stamppot roert. De tijd? Zo’n 15 à 20 minuten. Afhankelijk van hoe groot en dik je stukkies boerenkool zijn.

hoe lang boerenkool koken
Bron: Unsplash

De juiste hoeveelheid aardappelen en boerenkool

Ga je een heerlijke stamppot boerenkool maken, maar twijfel je nog over de hoeveelheid aardappelen/boerenkool? Snappen we. We geven toe: ook wij moeten weleens op de gok stampen om er daarna achter te komen dat we best een piepertje meer hadden kunnen gebruiken.

De regel die je aanhoudt voor de juiste hoeveelheid aardappelen en boerenkool, is één op twee. Dit houdt in: één kilo aardappelen, 500 gram boerenkool. Twee kilo aardappelen, één kilo boerenkool. En ga zo door.

Let er daarnaast op dat je altijd kruimige aardappelen gebruikt, zoals Bildstar. Doordat de aardappel snel uit elkaar valt, wordt de stamppot boerenkool een stuk romiger.

Stamppot boerenkool basisrecept
Bron: ANP XTRA / ROOS KOOLE

Invriezen voor later

Wist je trouwens dat je boerenkool heel goed kunt invriezen? Zorg daarbij dan wel dat je het – mits vers – wel even kort blancheert. Max drie minuten. Hierdoor wordt de kool niet alleen minder stug, het kan ook makkelijker in een stamppot vanuit de vriezer.

Let wel op zodra je de boerenkool gebruikt: het ontdooien is niet handig. Hierdoor wordt je boerenkool ontzettend zacht en papperig. Dat wil je niet. Voeg de boerenkool direct toe aan de pan. Tip is dus om – wanneer je de kool blancheert – het alvast in kleine reepjes te snijden.

Alles over cavolo nero: het Italiaanse broertje van boerenkool

Verrassende recepten met boerenkool:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.