Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Recepten Bijgewerkt: 14 nov 2025
Leestijd: 2 minuten

Voor eens en voor altijd: gehaktballen maken doe je zo

Het zijn niet oma’s gehaktballen, maar die van Nederlands bekendste culinaire journalist Johannes van Dam die werkelijk waar niet te versmaden zijn. We geven je hét recept, inclusief de beste tips!

Gehaktballen maken kan iedereen, maar de lékkerste…. daar moet je zo je klassiekers voor kennen. Als echte Culy’s gebruiken we graag het gehaktballen-recept van zo ongeveer de grootste bourgondiër die in ons land heeft geleefd: Johannes van Dam.

De biografie van Johannes van Dam ligt vanaf november in de winkel

Gehaktballen bakken - gehaktballen braden - gehaktballen maken
Ogechi Chibueze voor Culy
Gehaktballen bakken - gehaktballen braden - gehaktballen maken
Ogechi Chibueze voor Culy

Gehaktballen maken van Johannes van Dam

  1. Bak de gesnipperde ui langzaam in een klontje boter tot het mooi bruin en zacht is. Haal de korsten van het witbrood af en week de boterhammen in de melk.
  2. Doe de gesnipperde ui met de rest van de ingrediënten (op de bloem en de paneermeel na) in een kom en kneed tot er geen witbrood meer te zien is.
  3. Zet een kommetje bloem of paneermeel klaar. Vorm ronde of platte ballen zonder scheurtjes. Haal daarna de gehaktballen door de bloem of het paneermeel en bak ze voorzichtig rondom bruin in de boter.
  4. Leg voor krokante ballen de deksel schuin op de pan, draai zo nu en dan en bedruip met wat boter. Wil je toch lieve zachte ballen? Doe dan een scheut water in de pan, wentel de ballen om en houd de deksel erop. Bak de ballen 20-30 minuten en haal ze als ze klaar zijn uit de pan.
  5. Maak de jus door de aanbaksels met wat water los te maken. Of gebruik dit recept voor zelfgemaakte jus, zonder pakjes of zakjes.
  6. Serveer de ballen met de heerlijke jus.

Onze populairste artikelen van deze week:

  1. Buikspek uit de airfryer: zo krijg je de ultieme knetterknapperige korst
  2. Culy Basics: zo maak je een klassieke rode wijnsaus
  3. Chefs zweren bij mosterdkaviaar: in 45 minuten maak je zelf ‘kaviaar’ dat al je gerechten luxe maakt
  4. Ode aan Jonnie Boer: Zwolsche Stoof
  5. Bloemkoolschotel met gehakt is nooit meer saai met deze kruiden

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Kerst komt eraan! Kook mee met Culy 🎄

Van verfijnde voorgerechten tot magische desserts, ontvang dagelijks ons recept van de dag.