Freya Zuidervaart
Freya Zuidervaart Inspiratie 11 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Geen paneermeel in huis? Zo maak je toch een krokant korstje!

Een krokant korstje is het summum van een gerecht. Naast een heerlijke combinatie van smaken moet je een kraak, crunch of een zekere knapperigheid in je mond voelen. Het schijnt één van de voornaamste redenen te zijn waarom we chips zo lekker vinden: vanwege dat krokantje. Dus dat wil je als foodie natuurlijk maar wat graag aan je gerecht toevoegen. Alleen: je hebt geen paneermeel in huis. Help! Culy biedt de oplossing.

6 x keer een krokant korstje

1. Panko

Panko komt veelvuldig voorbij op Culy, want we zijn op de redactie groot fan van deze Japanse variant op paneermeel. Fijn luchtig en dun, waardoor je de perfecte korst krijgt die niet overheersend en zwaar is. Het populaire Japanse gerecht tonkatsu –  krokant varkensvlees – wordt ook gemaakt met panko. Maar gerechten hoeven niet Japans te zijn om panko te kunnen gebruiken, ook voor snelle vissticks, een schnitzel of zelfgemaakte kipnuggets is panko je beste vriend.

kip parmezaan (chicken parmesan)
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

> Naar recept: Culy Homemade: kip parmezaan (gepaneerde kip met tomatensaus en kaas)

2. Beschuit

Wist je dat paneermeel eigenlijk een afvalproduct is van de beschuitindustrie? En dat je het ook heel goed zelf kunt maken? Schuur twee beschuiten tegen elkaar en je krijgt vanzelf paneermeel. Waren alle dingen maar zo simpel.

Dit is ook de reden waarom je in recepten voor oma’s gehaktbal vaak een beschuitje ziet staan. Deze werden namelijk gebruikt in plaats van paneermeel. En ook als aanvulling op het vlees, dan leek het meer (“zuinigheid met vlijt…”).

3. Oud brood, meer dan alleen een krokant korstje

Oud brood is ook een perfecte vervanger van paneermeel. Rooster de broodjes in een broodrooster en wrijf ze – net zoals de beschuiten – tegen elkaar. Je krijgt dan een fijn paneermeel dat je heel goed kunt gebruiken om een krokant korstje te maken voor een ovenschotel, gevuld paprika of tomaat, maar ook als essentieel onderdeel om een groenteburger aan elkaar te laten plakken.

Mozzarella en carrozza
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

> Naar recept: Culy Homemade: mozzarella in carrozza (heerlijke mozzarellasandwiches)

4. Cornflakes

Kip met cornflakes is de ultieme tip om de krokantste kippenpootjes te krijgen. Wentel je kip in geklutst ei en bedek hem daarna met cornflakes die je grof maalt (of plet tussen je vingers), frituren of in de oven en je kunt die KFC-style chicken verorberen.

Maar cornflakes kun je op veel meer manieren toepassen dan alleen bij kip – of in het ontbijt. Als krokante korst op een koekje, brownie of muffin maar ook op een wentelteefjestaart, alles is mogelijk.

Wentelteefjes uit de oven
Nancy van Batenburg voor Culy

> Naar recept: Culy Homemade: wentelteefjes uit de oven met crunchy cornflakes-topping

5. Popcorn

Deze had je misschien niet zien aankomen, maar popcorn is een perfecte vervanger voor paneermeel. Je moet wel even goed kijken waar je popcorn bij wilt gebruiken, maar het kan echt perfect als een korst voor een ovenschotel, een krokantje bij een ceviche, falafel of als paneerlaag van een schnitzel. Gebruik dan natuurlijk geen zoete popcorn.

Popcornschnitzels met polenta
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

> Naar recept: Culy Homemade: popcornschnitzels met polenta en maissalsa

6. Chips of nachos voor een krokant korstje

Het liefst knabbelen we bij onze favo Netflix-serie een hele zak leeg, maar heb je je in weten te houden? Gebruik dan het restje voor een krokant korstje. Vooral chips of nachos met een smaakje zijn perfect, want die zijn immers al gekruid. Dit kan met vis, kip, maar doe het ook eens met een gebakken brie of maiskolven!

Culy Homemade: gegrilde maiskolven met Doritos-korst

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.