Redactie
Redactie Diner 10 nov 2012
Leestijd: 2 minuten

Culy Italia: Schiacciata met blauwe druiven

Voor de Culy Italia rubriek schrijft Saskia Balmaekers, Italië-expert, blogger van Ciao Tutti en redacteur van De Smaak van Italië, haar favoriete Italiaanse recepten, hotspots en tips. 

Niets ruikt zo heerlijk als zelfgebakken brood dat net uit de oven komt. Daarom vandaag een recept dat de geur van versgebakken brood en van pas geplukte druiven verenigt: schiacciata met blauwe druiven.

Schiacciata is een lekker dik brood. Zeker als het direct uit de oven wordt geserveerd bij een stevig ontbijt smaakt het heerlijk! In dit recept worden verse blauwe druiven gebruikt, maar je kunt ook gedroogde kersen of abrikozen gebruiken natuurlijk. Serveer deze schiacciata ook eens bij zoute kazen, zoals gorgonzola of Parmezaanse kaas.

Het recept

Schenk de olijfolie in een kom en roer de takjes rozemarijn erdoor. Kneus de rozemarijn, zodat het aroma goed vrijkomt. Zet de olijfolie een paar minuten apart.

Doe de tarwebloem, het fijne zeezout en 1 eetlepel basterdsuiker in een grote kom en roer alles goed door elkaar. Voeg de gist toe en roer opnieuw. Giet 2 eetlepels van de rozemarijnolie en genoeg warm water erbij om er een zacht maar niet te plakkerig deeg van te maken.

Leg het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en kneed alles in 5 minuten tot een soepel deeg. Meng ook de druiven erdoor en kneed het deeg dan nog eens 2 tot 3 minuten. Het deeg kan nu wat plakkerig aanvoelen. Gebruik eventueel een beetje extra bloem om het deeg wat steviger te maken.

Leg het deeg op een bakplaat met opstaande rand en verdeel het goed, zodat het overal even dik is. Laat het deeg op een warme plek ongeveer 40 minuten rijzen, totdat het in volume verdubbeld is. Verwarm de oven voor tot 220 °C.

Druppel de rest van de rozemarijnolie over het gerezen deeg en bestrooi het met wat extra rozemarijn en de rest van de basterdsuiker. Bak de schiacciata in 25 minuten goudbruin en gaar. Laat hem even afkoelen op een rooster. Eet het brood het liefst vers uit de oven of verpak het goed in plasticfolie en bewaar het in de vriezer. Laat het dan voor gebruik helemaal ontdooien en bak het, gewikkeld in aluminiumfolie, 5 minuten in een voorverwarmde oven.

Buon appetito!

Kijk voor nog meer hartige en zoete broodrecepten in het door mij vertaalde kookboekje Italiaans brood (ISBN 9789023012703 | € 9,90 | uitgeverij Becht).

Van Saskia krijgen Culy-lezers wekelijks een Italiaanse culinaire tip, van een nieuw koffieadresje in Rome tot het beste wijnbarretje van Venetië. Tussendoor kun je je dosis Italiaans op peil houden via Ciao Tutti. A presto!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.