Het makkelijkste frambozendessert komt uit Schotland en maak je met Schotse whisky
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F05%2FCranachan__makkelijk_toetje_met_frambozen_frambozentoetje_1.jpg)
Cranachan is een klassiek Schots nagerecht dat zijn oorsprong vindt in het vieren van de frambozenoogst. Het is een vrolijk frambozendessert dat je maakt met slechts 5 ingrediënten waaronder room en Schotse whisky.
Makkelijk frambozendessert
Inmiddels wordt dit frambozendessert het hele jaar door gegeten: denk aan huwelijken, verjaardagen en feestdagen waarbij wij hem bijzonder goed vinden passen, zoals Moederdag. Cranachan is dan ook gewoon bijzonder lekker: zoet, romig en lichtelijk verslavend (en dat zit ‘m niet alleen in de alcohol).
Dit frambozendessert bereid je met slechts 5 ingrediënten: haver, room, honing, whisky en frambozen. De schoonheid zit ‘m hier dus in de eenvoud.
Door de haver kort te roosteren krijgt het graan een nootachtige smaak. Room is altijd lekker en wordt in cranachan opgeklopt tot een lobbige massa en gemengd met Schotse whisky. Een deel van de verse frambozen wordt geplet, waardoor je een soort jam krijgt zodra je het mengt met een theelepeltje honing. Want zo laat je het fruit zacht worden en de smaken intrekken (macereren), net als in een Eton Mess!
Het makkelijke frambozendessert maak je in een handomdraai en is daarom ook leuk voor kinderen om te maken op Moederdag. Laat je liever de whisky weg omdat de kinderen aan de slag gaan? Dat kan zeker, kies dan eventueel voor een scheutje vanille-extract. Serveer de cranachan in hoge glazen en als je ze hebt: whiskyglazen!
Cranachan recept
- Rooster de haver in een droge pan tot hij goudbruin kleurt en nootachtig begint te ruiken. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Laat daarna afkoelen tot kamertemperatuur.
- Doe de helft van de frambozen in een kom of bak en plet met een vork of stamper, tot je een frambozenpuree hebt. Voeg één eetlepel honing toe en één eetlepel Schotse whisky. Zet opzij terwijl je de room voor de cranachan maakt.
- Klop de 350 ml slagroom op tot een lobbige massa met een mixer of garde, zorg dat je het niet te stijf opklopt. Ga verder met de garde en roer twee eetlepels whisky en twee eetlepels honing er voorzichtig doorheen.
- Schep een theelepel van de frambozenpuree op de bodem van de glazen. Volg met 1/4 van de room per glas. Bestrooi met 1/4 van de geroosterde haver per glas en twee theelepels frambozenpuree en een paar hele frambozen. Herhaal deze stap.
- Laat de cranachan kort of zelfs een nachtje rusten in de koelkast.
Nog meer lekkere toetjes voor Moederdag:
- Een recept van Yotam Ottolenghi: aardbeientoetje met geroosterde aardbeien en sumak
- Een droom van een no-bake dessert dat iedereen kan maken: layali lubnan
- Het chicste toetje dat er is: aardbeien Romanoff (aardbeien met room en vanille-ijs)