Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 4 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Galette des rois: de (Franse) koning aller taarten voor Driekoningen

Goddelijk gebak maken: laat dat maar over aan de Fransen. In januari puilen de etalages van Franse patissiers uit van de galettes des rois: taarten die speciaal voor het Driekoningenfeest – dat elk jaar traditioneel op 6 januari wordt gevierd – worden gebakken.

De galette des rois is een ronde taart, gemaakt van bladerdeeg met een vulling van frangipane; een beslag op basis van boter, suiker, amandelen, eieren en bloem.

Bijzonder: in de taart wordt een klein cadeautje verstopt. Degene die het cadeautje aantreft in zijn taartpunt, wordt gekroond tot koning of koningin van de dag. Vandaar dat de taart geserveerd wordt met een papieren kroontje erbovenop, die je dan op je hoofd mag zetten.

Een extra taartpunt

Het is nog een heel ritueel trouwens: de taart wordt verdeeld in net zoveel stukken als er aanwezigen zijn, maar vaak krijgt de persoon die er het eerste was een extra stuk (kom dus op tijd!). Daarna kruipt de jongste telg van de gasten onder de tafel en tikt hij de gasten één voor één aan als het hun beurt is om een taartpunt te ontvangen.

Degene die het cadeautje in zijn stukje gebak vindt, wijst vervolgens een mede-koning of koningin aan door het cadeautje in diens glas te laten vallen.

En dat cadeautje? Een fève noemen ze dat, in Frankrijk. Van oudsher werd er altijd een boon in de taart gestopt; later een muntstuk of een hele amandel en nu vaak een figuurtje van plastic.

Galette des rois in Nederland

In Nederland kennen we galette des rois ook wel als (Drie)koningentaart. De taart is alleen in de maand januari verkrijgbaar vanwege Driekoningen; je kunt ze o.a. kopen bij Le Fournil de Sebastien. Zij bakken ‘m in twee varianten: één met frangipane en één met appel-amandelspijs.

Zelf maken kan natuurlijk ook: op 24kitchen vind je een recept mét filmpje voor een driekoningentaart. Enne… vergeet de boon en het kroontje niet!

Meer lekkere Franse taarten:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.