Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Recepten 19 sep 2021
Leestijd: 5 minuten

Klassieke verjaardagstaart met chocoladeglazuur (van Claire Saffitz!)

Heb je je voorgenomen om vaker te bakken? Goed nieuws: er is een nieuw naslagwerk onder de kookboeken waarmee je je bakskills éásy naar een hoger niveau tilt. In Banketbakker bundelt Claire Saffitz (die je misschien kent van Bon Appétit of haar YouTube-kanaal Dessert Person) haar favoriete bakrecepten. Van limoen-muntrepen tot rijsttaart met mango-karamelsaus en deze klassieke verjaardagstaart.

Claire: “Er zijn bepaalde momenten waarop de enige taart die volstaat een taart is van roombotercake met chocoladeglazuur. Het is de kenmerkende combinatie voor een verjaardagstaart.

Deze roombotercake in het bijzonder is extreem boterachtig, smeuïg en luchtig (dankzij het cakemeel!). Hij is goed genoeg om gewoon zo te eten maar de chocoladeversie van het klassieke roomkaasglazuur maakt hem nog beter, veel beter.”

klassieke verjaardagstaart
Bron: Banketbakker

Klassieke verjaardagstaart

Maak eerst het glazuur:

Klop in een standmixer voorzien van een vlinderhaakopzetstuk de boter en de roomkaas op halfhoge snelheid geheel glad, schraap tijdens het kloppen af en toe langs de wand van de kom naar beneden.

Zet de mixer uit, voeg het zout en de poedersuiker toe en dek de kom af met een schone theedoek (om je te beschermen tegen wolken poedersuiker). Pulseer de mixer een aantal keer op lage snelheid om de suiker op te laten nemen in het roomkaasmengsel, haal de theedoek weg en klop het glazuur op halfhoge snelheid tot het na ongeveer 1 minuut licht, dik en zeer glad is.

Schraap tijdens het kloppen een of twee keer langs de wand van de kom naar beneden. Klop het vanillemerg door het glazuur en vervolgens ook de gesmolten chocolade. Klop tot het glazuur glad en zonder vegen is. Schraap tijdens het kloppen een of twee keer langs de wand van de kom naar beneden.

Verwarm de oven voor en vet de taartvormen in:

Schuif een rooster op een derde van boven en een ander op een derde van onderen in de oven en verwarm de oven voor tot 175 °C. Vet de bodem en zijkanten van de taartvormen in. Bekleed de bodems met een rond vel bakpapier en strijk de vellen glad om luchtbellen te verwijderen. Zet de taartvormen opzij.

Meng de droge ingrediënten:

Meng in een grote kom het Amerikaans cakemeel met het bakpoeder, zout, en de baksoda. Zet de kom opzij.

Klop de boter, suiker en olie romig:

Meng in een standmixer voorzien van het vlinderhaakopzetstuk de boter met de suiker en olie op lage snelheid glad. Verhoog de snelheid tot halfhoog en blijf kloppen tot na ongeveer 4 minuten het mengsel zeer licht en luchtig is. Schraap tijdens het kloppen een of twee keer langs de zijkant van de kom naar beneden.

Voeg de eieren en vanille toe:

Verlaag de snelheid van de mixer tot halfhoog. Voeg de eidooiers in een paar per keer toe, klop goed na iedere toevoeging en voeg het hele ei toe. Klop op halfhoge snelheid tot na ongeveer 1 minuut het eimengsel heel licht en dik is. Klop het vanille-extract erdoor. Zet de mixer uit en schraap langs de wanden van de kom naar beneden.

Afwisselend droge en natte ingrediënten:

Voeg ongeveer een derde van het bloemmengsel toe en meng op lage snelheid tot de bloem bijna verdwenen is. Voeg de helft van de karnemelk toe, mix tot hij net is opgenomen, voeg daarna in twee delen het overgebleven bloemmengsel toe, om en om met de overgebleven karnemelk. Zet de mixer uit zodra de laatste restjes bloem zijn verdwenen en haal de kom van de mixer. Schraap met een flexibele spatel langs de zijkanten van de kom en spatel het beslag een aantal keer door om er zeker van te zijn dat het gelijkmatig is gemengd.

Vul de taartvormen en bak de lagen:

Verdeel het beslag over de drie taartvormen (als je het wilt afwegen: 480 gram beslag per taartvorm). Strijk het beslag in een egale laag tot aan de zijkanten. Zet de taartvormen in de oven, zet er twee op het bovenste rooster en één op het onderste rooster op zo’n manier dat de bovenste taartvormen niet recht boven de onderste staan. Bak de cakes tot ze na ongeveer 30 tot 35 minuten zijn gerezen, net loslaten van de zijkanten, de bovenkanten goudbruin zijn en een prikker die in het midden wordt gestoken er schoon uit komt. Verwissel na 25 minuten baktijd de taartvormen van rooster en draai de taartvormen een halve slag.

Laat de cakes afkoelen en snijd de lagen recht:

Haal de cakes uit de oven en laat ze volledig afkoelen in de taartvormen. Haal een schilmes of paletmes langs de zijkanten, keer de taartvormen boven een taartrooster en pel het bakpapier van de cakes. Keer de cakes op een kartonnen taartonderlegger of een snijplank. Gebruik een lang kartelmes (broodmes) om met lange, gelijkmatige halen de bolvormig gerezen bovenkant af te snijden, houd hierbij het lemmet parallel aan het werkblad. (Snoep van de afsnijdsels van de cake.) Hierdoor krijg je egale lagen die het stapelen en afwerken makkelijker maken.

Stapel de lagen taart en voorzie de taart van glazuur:

Leg de eerste taartlaag met de snijkant naar beneden op een taartonderzetter, serveerbord of taartstandaard. Schuif een aantal stroken bakpapier deels onder en rondom de hele taart om het bord of de standaard te bedekken en te beschermen tijdens het aanbrengen van het glazuur. Verspreid met een paletmes 180 ml glazuur tot aan de randen in een egale laag over de taart, leg hier een andere laag op met de snijkant naar beneden en bedek deze laag met 180 ml glazuur.

Leg hier de derde taartlaag op met de snijkant naar beneden en bedek de bovenkant en zijkanten van de taart met 240 ml glazuur in een zeer dunne, gelijkmatige laag. Dit is de ‘kruimellaag’, die de basis van het glazuur vormt, dus maak je geen zorgen als de cake op een aantal plekken erdoorheen te zien is. Zet de taart in de koelkast, laat hem staan tot na 10 tot 15 minuten het glazuur hard is en bedek het hele oppervlak van de taart met het overgebleven glazuur. Versier de verjaardagstaart met confetti naar wens.

Serveer:

Trek de stroken bakpapier onder de verjaardagstaart uit voordat je hem in punten snijdt.

Banketbakker cover

Banketbakker van Claire Saffitz (Good Cook) is online te koop voor € 35,-.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.