Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 21 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: appeltaart met salted caramel en miso

Iedereen kan zijn ogen dichtdoen en voor de geest halen hoe een klassieke appeltaart smaakt, maar een appeltaart met salted caramel en miso? Da’s even andere koek. Dat geeft die oerhollandse appeltaart een vleugje hartigheid en een interessante twist. Als je dan óók nog van het deeg een sterrendakje maakt, heb je de meest feestelijke appeltaart die je je kunt bedenken.

Wij bakten deze appeltaart met salted caramel en miso in de double handle pan van Combekk maar je kunt natuurlijk ook een bakvorm gebruiken.

Culy Homemade: klassieke Hollandse appeltaart

Appeltaart met salted caramel en miso
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Appeltaart met salted caramel en miso

Begin met het taartdeeg. Kneed alle ingrediënten door elkaar tot een samenhangend deeg. Maak er een platte schijf van, wikkel in plasticfolie en leg minstens 30 minuten in de koelkast.

Vet een ovenbestendige pan of taartvorm in met boter.

Maak de salted caramel met miso. Smelt de suiker in een sauspannetje op laag vuur tot een goudbruine karamel. Haal de pan van het vuur en roer de slagroom er heel voorzichtig doorheen. Let op: dit gaat erg bubbelen. Roer ook de boter erdoorheen, gevolgd door de miso. Mocht je karamel op enig moment gaan klonteren, zet het pannetje dan weer terug op laag vuur en laat het weer smelten.

Haal het taartdeeg uit de koelkast. Rol iets meer dan de helft van het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad. Vul de vorm met het deeg.

Schil de appels en snijd ze in blokjes. Verdeel de helft van de appels over het deeg. Giet de helft van de karamel over de appels. Leg de rest van de appels daar bovenop en top af met de rest van de karamel.

Rol de rest van het deeg uit en snijd er repen van of steek er met een koeksteker sterretjes uit. Bedek de appeltaart met het deeg. Bestrijk het deeg met de rest van het ei. Bestrooi met nog wat (riet)suiker. Zet in een voorverwarmde oven op 200 graden. Bak de appeltaart met salted caramel en miso in ongeveer 45 minuten goudbruin en gaar.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.