Redactie
Redactie Diner 2 dec 2011
Leestijd: 1 minuut

De allerlekkerste zelfgemaakte mayonaise

Mayonaise maken is heel gemakkelijk en zelfgemaakte mayonaise is veel lekkerder dan de mayo die je in de supermarkt koopt. Als je het onderstaande recept van Harry in de keuken volgt, kan het niet mis gaan.

Tips bij mayo maken

De gouden regel voor het maken van mayonaise: zorg dat je eidooiers op kamertemperatuur zijn! Wanneer je eieren koud zijn, ‘pakken’ ze niet met de olie en gaat het geheel schiften. Zorg er dus voor dat je de eieren een paar uur van te voren uit de koelkast hebt gehaald.

Houd ook voor de zekerheid wel altijd een glaasje lauw water bijdehand. Mocht je saus gaan schiften, dan doet een eetlepel lauw water wonderen

Supertip: gebruik mayonaise bij het grillen van vis en vlees

.pot met mayonaise

Zelf mayonaise maken

Doe de eidooiers in een ruime kom of schaal. Zet je garde of elektrische handmixer in de dooiers en begin met kloppen. Het mengsel wordt nu lichter van kleur.

Als het een gladde massa is geworden, kun je beginnen met het druppelen van de olie, terwijl je blijft kloppen. Voeg een klein beetje citroensap toe. Het zuur zorgt ervoor dat de eieren sneller binden met de olie. Blijf kleine scheutjes olie toevoegen terwijl je klopt. Als de mayo ‘gepakt’ heeft, kun je iets nonchalanter zijn. Hoe meer olie je toevoegt, des te dikker de mayonaise wordt.

Handig: Dit moet je doen als je zelfgemaakte mayonaise in de schift gaat

Als je mengsel de gewenste dikte heeft, kun je smaakmakers toevoegen: een lepel mosterd en zout en peper.

Om de mayonaise fris te maken, voeg je naar smaak citroensap en/of witte wijnazijn toe. Door het zuur wordt de mayonaise dunner. Door meer olie toe te voegen, wordt hij weer dikker. Je kunt hiermee spelen, totdat je de gewenste dikke hebt.

10 x mayo met een smaakje: de allerlekkerste mayonaise recepten van Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.