Culy
Culy Diner 2 dec 2011

De allerlekkerste zelfgemaakte mayonaise

Mayonaise maken is heel gemakkelijk en zelfgemaakte mayonaise is veel lekkerder dan de mayo die je in de supermarkt koopt. Als je het onderstaande recept van Harry in de keuken volgt, kan het niet mis gaan.

Tips:

De gouden regel voor het maken van mayonaise: zorg dat je eidooiers op kamertemperatuur zijn! Wanneer je eieren koud zijn, ‘pakken’ ze niet met de olie en gaat het geheel schiften. Zorg er dus voor dat je de eieren een paar uur van te voren uit de koelkast hebt gehaald.

Houd ook voor de zekerheid wel altijd een glaasje lauw water bijdehand. Mocht je saus gaan schiften, dan doet een eetlepel lauw water wonderen.

Zo doe je het:

Doe de eidooiers in een ruime kom of schaal. Zet je garde of elektrische handmixer in de dooiers en begin met kloppen. Het mengsel wordt nu lichter van kleur.

Als het een gladde massa is geworden, kun je beginnen met het druppelen van de olie, terwijl je blijft kloppen. Voeg een klein beetje citroensap toe. Het zuur zorgt ervoor dat de eieren sneller binden met de olie. Blijf kleine scheutjes olie toevoegen terwijl je klopt. Als de mayo ‘gepakt’ heeft, kun je iets nonchalanter zijn. Hoe meer olie je toevoegt, des te dikker de mayonaise wordt.

Als je mengsel de gewenste dikte heeft, kun je smaakmakers toevoegen: een lepel mosterd en zout en peper.

Om de mayonaise fris te maken, voeg je naar smaak citroensap en/of witte wijnazijn toe. Door het zuur wordt de mayonaise dunner. Door meer olie toe te voegen, wordt hij weer dikker. Je kunt hiermee spelen, totdat je de gewenste dikke hebt.

Jar of mayo with label on hessian, a salad dressing or sandwich condiment

Wat eten we vandaag?

Ontvang dagelijks de lekkerste inspiratie in je inbox

Reageer op artikel:
De allerlekkerste zelfgemaakte mayonaise
Sluiten