Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Recepten 25 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Culy Homemade: groene asperges met ansjovisboter

Groene asperges zijn lekker. En net als witte asperges kun je ze koken en stomen, maar natuurlijk ook grillen. Want met de beste tips zijn gegrilde groene asperges heerlijk. Groene asperges grillen doe je zo!

Groene asperges grillen draait volledig om het versterken van de smaak van de seizoensgroente. Dat doen we met een umamiknallertje, namelijk ansjovisboter. Daarbij serveren we de gegrilde groene asperges ook met geschaafde Parmezaan en verzachten we het gerecht met een zachtgekookt eitje, een jammy egg.

Sla deze op: hoe lang moet je een ei koken (van hardgekookt tot zachtgekookt)?

Maar hoe zorg je voor de beste gegrilde asperges en zorg je dat je niet eindigt met half gegaarde asperges? Maak je geen zorgen, want in dit recept delen we onze allerbeste tips voor groene asperges grillen als een pro.

Gegrilde groene asperges | groene asperges grillen
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Groene asperges grillen als een pro: de beste tips

  1. Maak je groene asperges goed schoon. Verwijder ongeveer 5 cm van de harde onderkant door ze te snijden of te breken. Bekijk vooral ook onze gids asperges schoonmaken.
  2. Kook de asperges voor voordat je ze gaat grillen. Doe dit niet te lang, zodat ze hun knalgroene kleur behouden en niet volledig garen. Want als je groene asperges gaat grillen, garen ze verder in de pan.
  3. Voeg de groene asperges na het koken toe aan een ijsbad. Hierdoor stop je het kookproces. Als je dit niet doet, loop je de kans dat je eindigt met asperges die te gaar zijn.
  4. Kies de juiste olie. Omdat de asperges al halfgaar zijn, wil je ze niet te lang grillen. Om toch een mooie, geblakerde buitenkant te krijgen wil je de groente grillen op hoog vuur. Olijfolie heeft de kans om te verbranden, kies daarom voor arachideolie of zonnebloemolie.
Gegrilde groene asperges | groene asperges grillen
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Heel veel soorten olie op een rij: wanneer gebruik je welke olie?

Groene asperges grillen: daar gaan we

  1. Zet een grote pan met gezouten water op het vuur en breng aan de kook. Zodra het water kookt kunnen de groene asperges in de pan.
  2. Kook de asperges 3 minuten en zet ondertussen een ijsbad klaar. Schik de groene asperges gelijk in het ijsbad na het koken. Haal ze er na 1 à 2 minuten uit en dep ze daarna droog.
  3. Maak ondertussen de ansjovisboter. Voeg hiervoor de boter en ansjovis toe aan een keukenmachine en mix tot de ansjovis is fijngehakt.
  4. Zet een steelpan met water op het vuur en breng aan de kook. Voeg een eitje toe en kook 6,5 minuten, tot ‘ie zachtgekookt is.
  5. Dan is het tijd om de groene asperges te grillen. Zet je grillpan op hoog vuur, voeg de olie toe en laat goed heet worden. Voeg de asperges toe en grill ze 2 minuten aan beide kanten.
  6. Voeg de gegrilde groene asperges toe aan een mooie schaal en leg daarbovenop een dikke eetlepel van de ansjovisboter. Halveer de eieren en leg ze op de schaal. Bestrooi met geschaafde Parmezaan en serveer de gegrilde groene asperges met een schijfje citroen.
Gegrilde groene asperges | groene asperges grillen
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Nog meer met asperges:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.