Culy Italia: gnocchi met pompoen-komijncrème

Culy 7 dec 2013 Diner

Voor de Culy Italia rubriek schrijft Saskia Balmaekers, Italië-expert en blogger van Ciao Tutti, haar favoriete Italiaanse recepten, hotspots en tips.

Herfst. In eigen land betekent dat regen, wind en storm. Warme truien en een plu, een pot vol thee en ’s avonds een dekentje en chocola. In Italië hebben we meteen een heel ander gevoel bij de herfst. Dan denken we aan de druivenoogst, aan gepofte kastanjes, velden vol pompoenen, risotto met paddenstoelen, truffels en meer van al dat lekkers.

Het is dan ook geen straf om straks weer bijna een maand in Italië te zijn. Maar voor we onze koffers gaan pakken en de Toscaanse heuvels in al hun herfstpracht gaan aanschouwen, delen we graag nog dit bordje vol najaarslekkers met jullie, voor een Italiaans herfstfeestje op je bord!

Klop voor de gnocchi in een kom de ricotta met het ei, een halve theelepel zout, de basilicum, een snufje nootmuskaat en de geraspte Parmezaanse kaas door elkaar. Voeg al kloppend geleidelijk de bloem toe. Het deeg moet glad, maar niet te zacht en ook niet te dik zijn. Zet het deeg afgedekt 30 minuten in de koelkast.

Was in de tussentijd voor de saus de pompoen onder de koude kraan en snijd hem doormidden. Schep er met een lepel de pitten uit. Snijd de pompoen (met schil) in blokjes. Doe deze in een pan en voeg de gemalen komijn en 50 centiliter melk toe. Laat 30 minuten op laag vuur sudderen.

Vorm dan de gnocchi door het deeg met je handen uit te rollen tot vier rollen van twee centimeter doorsnee. Snijd de rollen in stukjes van twee centimeter en druk ze met de tanden van een vork iets plat. Zo krijg je er meteen de kenmerkende inkepinkjes in. Bestuif de gnocchi met bloem, zodat ze niet aan elkaar plakken.

Voeg na een half uur aan de pompoencrème de boter, een snufje nootmuskaat en wat zout en peper toe. Pureer in een keukenmachine of blender of met de staafmixer tot een gladde saus. Breng de resterende melk aan de kook. Schik de gnocchi in ondiepe schaaltjes. Schep er de pompoensaus omheen. Klop de melk met een staafmixer tot dik schuim en schep een lepel van dit schuim over een kant van de schaaltjes. Buonissimo!

Van Saskia krijgen Culy-lezers wekelijks Italiaanse culinaire tips, van een nieuw koffieadresje in Rome tot het beste wijnbarretje van Venetië. Tussendoor kun je je dosis Italiaans op peil houden via Ciao Tutti. A presto!

Voor 4 personen:

  • 500 gram ricotta
  • 1 ei
  • 2 handjes fijngehakte verse basilicumblaadjes
  • 50 gram verse Parmezaanse kaas, geraspt
  • 150 gram bloem
  • 500 gram pompoen
  • 1/2 theelepel gemalen komijn
  • 600 ml volle melk
  • 20 gram gezouten boter
  • Nootmuskaat
Reageer op artikel:
Culy Italia: gnocchi met pompoen-komijncrème
Sluiten