Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 29 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: zelfgemaakte zoete aardappel gnocchi met radicchio

Gnocchi: van die zachte deegkussentjes krijgen we soms tranen in onze ogen van geluk. Helemaal lekker: zoete aardappel gnocchi. En dat is helemaal niet zo moeilijk om te maken als het lijkt. Lekker in een simpel gerecht met gebakken radicchio, salie en een Balsamico-dressing.

Gnocchi kennen we vooral als de variant met aardappel: gnocchi di patate. Die maak je door aardappelpuree te mengen met (onder andere) bloem. En wat kan met gewone aardappel, kan ook met zoete aardappel. Dus maken we de zachte deegkussentjes nu in een variant van zoete aardappel.

Voor een Winters bordje combineren we de zoete aardappel gnocchi met gebakken radicchio, salie, Parmezaanse kaas en een dressing met Balsamico-azijn.

> Ook tof: Variëren met gnocchi: 5 x helemaal anders

Zoete aardappelgnocchi
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Zelf zoete aardappel gnocchi maken

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (160 graden voor een heteluchtoven). Was de zoete aardappels en leg ze naast elkaar in een braadslee. Bak ze in ongeveer een uur zacht.
  2. Laat de zoete aardappels afkoelen tot ze handelbaar zijn en pel ze dan. Stamp ze en druk ze door een zeef (of een passeerzeef) om een zachte puree te krijgen.
  3. Kneed de aardappelpuree met de bloem, een snuf zout en de geraspte kaas tot een glad deeg. Als je deeg te plakkerig is, kun je meer bloem toevoegen. Verdeel het deeg in vier bolletjes.
  4. Bestuif het aanrecht met een beetje bloem en rol elk van de bolletjes deeg uit tot lange, dunne strengen. Snijd in kleine stukjes (houd er rekening mee dat ze tijdens het koken nog uitzetten). Druk er zachtjes met een vork op, zodat de gnocchi reliëf krijgen (van die streepjes).
  5. Leg de gnocchi in een schaal en schud door elkaar met de semolina. Zet opzij.
Zoete aardappelgnocchi
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Gnocchi met radicchio

  1. Verhit een grote pan met water op het vuur tot het kookt. Voeg wat zout toe. Kook de gnocchi in 2 tot 3 minuten, tot ze boven komen drijven. Schep ze uit het water op een bord.
  2. Snijd ondertussen de kropjes radicchio door de helft. Verhit een beetje olijfolie in een koekenpan en bak de gehalveerde kropjes radicchio in ongeveer 5 minuten aan één kant in de pan. Haal ze eruit, snijd de helften in kwarten en haal eventueel de harde kern eruit. Leg opzij.
  3. Klop alle ingrediënten voor de dressing door elkaar en zet opzij.
  4. Smelt de klont boter in een ruime koekenpan tot ‘ie bruist en voeg dan de blaadjes salie toe. Laat ongeveer een minuutje bakken en doe dan de gebakken radicchio in de pan. Schep de zoete aardappel gnocchi erbij en laat alles kort bakken, tot de gnocchi een beetje beginnen te bruinen.
  5. Schep alles op een bord en sprenkel de dressing eroverheen. Maak af met zout, peper en geraspte Parmezaanse kaas.

Meer gnocchi recepten:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.