Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 17 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Culy Homemade: makkelijk recept voor cilbir (Turkse eieren met boter en knoflookyoghurt voor de brunch)

Je kunt ons al-tijd wakker maken voor cilbir (of çilbir): dat Turkse ontbijtgerecht van gepocheerde eieren met chiliboter en knoflookyoghurt. We eten het dan ook bijna ieder weekend, zij het volgens een net even wat makkelijker recept. Hoog tijd om dat makkelijke cilbir-recept eens te delen!

Er gaat weinig boven een gepocheerd ei, maar zelf gepocheerde eieren maken is niet het meest eenvoudige klusje op een katerige zondagmorgen. En hoewel het met deze truc altijd lukt, is het nog wel wat anders als je een lading gepocheerde eieren moet maken voor de gasten die bij je aanschuiven bij de brunch.

Dat bracht ons bij een recept voor cilbir waarbij je eigenlijk gewoon hetzelfde eet, maar dan net even wat eenvoudiger bereid. De makkelijkste short cut naar cilbirgeluk? Kook een eitje dat precies tussen zachtgekookt en hardgekookt in zit. Na 7 minuten koken heb je een eitje op je bord dat ze in het Engels de heerlijke benaming ‘jammy egg’ hebben gegeven.

Wij maken er vandaag een grote schaal van, om bij een brunch te serveren met wat naan, pita of toast erbij. Maar deel dit recept door zes voor een eenpersoons portie om je weekendontbijt naar een hoger niveau te tillen. Schep alles dan gewoon lekker in een kommetje.

Makkelijk cilbir recept Turkse eieren
Nancy van Batenburg voor Culy

Makkelijk cilbir recept

  1. Zet een passend formaat pan op de vuur en breng er voldoende water in aan de kook voor de eieren. Prik de eieren even in en laat ze in het water zakken. Kook ze 7 minuten en laat ze dan goed schrikken onder koud water. Leg ze daarna even in een bakje met koud water (dit gaat het pellen straks ook makkelijker maken).
  2. Meng ondertussen de yoghurt met de knoflook, zout en peper en zet opzij.
  3. Pel de eieren en snijd ze doormidden.
  4. Laat de boter smelten in een steelpannetje (of maak de pan waarin je de eieren hebt gekookt even schoon en gebruik dezelfde pan) tot ‘ie begint te schuimen. Roer de pijnboompitten (of walnoten) erdoorheen en laat ze 2 tot 3 minuten bruinen in de boter.
  5. Voeg ook het chilipoeder en de kurkuma toe, roer goed door en laat nog een minuutje bakken zodat de aroma’s loskomen.
  6. Verdeel de yoghurt over een grote schaal of over kleine kommetjes. Leg de gepelde eieren er bovenop. Schep de chiliboter en de pijnboompitjes eroverheen. Bestrooi nog met wat zeezoutvlokken. Maak de cilbir tot slot af met een flinke hand verse kruiden voor een fris en groen effect.
Ontbijtrecept met ei: cilbir
Nancy van Batenburg voor Culy

Meer brunchrecepten:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.