Redactie
Redactie Inspiratie 24 okt 2015
Leestijd: 1 minuut

Alles over de Franse Piment d’Espelette

Er zijn duizenden soorten pepers, de één schreeuwend heet en de ander zacht en mild. Piment d’Espelette is één van die soorten en groeit in de prachtige omgeving van Frans-Baskenland. 

Piment d’Espelette is de Franse benaming voor peper uit Espelette, een plaatsje in het Zuid-Westen van Frankrijk, vlakbij de Atlantische oceaan. De peper is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika, maar omdat het daar niet goed kon gedijen zou het door Columbus zijn meegenomen naar Frankrijk.

Naast Espelette zijn er nog 9 andere aangrenzende dorpjes waar de peper mag groeien. Komt hij daar niet vandaan? Dan is het geen echte piment d’Espelette!

Hoe pittig is pittig?

Om aan te geven hoe pittig een peper is, is er een speciale schaal ontwikkeld: de ruim honderd jaar oude Scoville-schaal. Op basis van de aanwezige stof capsaicin wordt de mate van pit bepaald, variërend tussen de 0 en 2.200.000 zogenaamde Scoville heat units (SHU).

Piment d’espelette wordt beschouwd als lichtpittig en scoort 4.000 op de Scoville-schaal. Dit is te vergelijken met de jalepeño peper.

Drogen en verwerken

Met name de smaak van de peper, en dus niet zozeer de hoeveelheid pit, is beroemd. Hiervoor worden de pepers vers gebruikt, maar nog vaker gedroogd en tot poeder verwerkt.

De smaak is richting het zoete, met een mix van rode paprika en rijpe tomaten. Heerlijk aromatisch en een perfecte smaakmaker om in je voorraadkast te hebben. Gebruik het poeder als je bij cayennepeper en paprikapoeder zou doen, in combinatie met andere kruiden en specerijen of wrijf er een stukje vis of kip mee in. Ook lekker: roer een snufje door een beetje mayonaise!

Piment d’Espelette is een stuk duurder dan ‘gewone’ zwarte peper en koop je bij de betere supermarkt, sommige speciaalzaakjes en online.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.