Verse artisjok met honing-mosterddip (simpel genieten!)
In restaurants bestellen wij vaak als voorgerecht een verse artisjok met dip, omdat dat nu écht een gerecht is wat je niet thuis maakt. Toch…? Het blijkt echter veel makkelijker dan je denkt! Met dit artisjok-recept kun je thuis net zo’n lekker gerecht op tafel zetten als in een (Frans) restaurant.
Een artisjok is alleen al vanwege zijn looks een van de meest aantrekkelijke groenten die er zijn. Van mei t/m oktober liggen ze weer te pronken bij de groenteboer. Lijkt het je intimiderend om ermee aan de slag te gaan? Is het écht niet. Culy loodst je er stap voor stap doorheen met dit makkelijke artisjok-recept.
Een hele artisjok koken duurt eventjes (30 minuten), maar in die tijd kun je mooi onze rubriek ‘Smaakmakers‘ lezen. En als je daarna met je wijntje stuk voor stuk de blaadjes uit de artisjok zit te plukken en door de simpele honing-mosterddip haalt, weet je dat het ’t waard is geweest.
Artisjok met honing-mosterddip
- Zet een bak met koud water klaar en giet hierbij het sap van een citroen. Snijd met een scherp mesje een derde van de bovenkant van de artisjok af en gooi de losse blaadjes weg. Pluk de buitenste blaadjes van de artisjok en knip de harde, puntige stukjes met een schaar af. Snijd ook een groot deel van de steel af (niet alles).
- Leg je artisjokken wanneer je ze schoongemaakt hebt in de bak met citroenwater zodat ze niet verkleuren. Kook ze vervolgens in een laagje water (dat ze ongeveer half onderstaan) met een snuf zout in 30 minuten gaar.
- Serveer met een dip van 2 eetlepels mayonaise, 1 eetlepel mosterd en 1 theelepel honing. En dan plukken en dippen maar!
Dit vind je vast ook lekker:
- Enginar pilavi (Turkse artisjokkenrijst) uit Karsu’s Kitchen
- Makkelijke traybake met gamba’s, bimi, artisjok en knoflookboter
- Focaccia met salami, pittige aubergine en artisjokkencrème

:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F01%2Fartisjokken-met-honing-mosterd-dip.jpg)