Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Recepten 18 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Enginar pilavi (Turkse artisjokkenrijst) uit Karsu’s Kitchen

In Karsu’s Kitchen word je getrakteerd op meer dan 75 overheerlijke Turkse recepten. Vega, vlees, vis en van super makkelijk tot uitgebreid en iets lastiger. Toch heeft elk recept als insteek dat iedereen Turks kan koken met de recepten van Karsu. Wij delen het recept voor Turkse artisjokkenrijst met je, als jij daarna het boek van Karsu maar pre-ordert. Doe het voor 7 maart, dan gaat 100% van de winst naar de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië.

Ga je geen spijt van krijgen!

Karsu over de Turkse artisjokkenrijst

Karsu: “In bijna elk sprookje ligt de liefde op de loer, dat wordt kinderen al met de paplepel ingegoten. Zo zijn mijn ouders, die bijna veertig jaar getrouwd zijn, voor mij een groot voorbeeld. Mam op haar 42ste afgestudeerd onderwijskundige met twee kinderen en een baan. Pap naar Nederland gekomen als politiek vluchteling, afgestudeerd als maatschappelijk werker, nu succesvol restauranthouder. Maar vooral samen zijn ze een groot voorbeeld. Ondanks dat ze altijd lopen te kibbelen, staan ze samen sterk als een zout- en peperstelletje.

Als ik terugga naar mijn vroegste herinneringen, zie ik mijn ouders in de keuken staan. Mijn vader had als verrassing voor mijn moeder twee gigantische blikken artisjokken meegenomen van de groothandel. Mam glunderde van geluk. ‘Voor mijn schatje’ zei mijn vader dan liefkozend. Mijn vader wist precies hoe hij ‘zijn schatje’ gelukkig kon maken. Ik snapte het nooit, waarom geen bloemen, zoals in alle sprookjes? Mam gaf mij knipogend antwoord: ‘Artisjokken zijn officieel ook bloemen, kızım (mijn dochter). Zoek maar op!’ Gelijk had ze.”

Humus & pastirma (Turkse pastrami) uit Karsu’s Kitchen

turkse artisjokkenrijst enginar pilavi karsu's kitchen
Bron: Elvan Ünlü

Enginar pilavi, Turkse artisjokkenrijst, uit Karsu’s Kitchen

Snijd de lente-uitjes fijn. Doe de olijfolie in de pan en bak de lente-uitjes 2 minuten. Snijd de wortel in kleine blokjes. Bak mee. Snijd de artisjokken in kleine blokjes. Bak deze ook mee. Doe de doperwten erbij. Roerbak alles nog 5 minuten.

Voeg de rijst toe en roer alles goed door elkaar. Giet nu 250 ml water in de pan, zodat alles net onder water komt te staan.

Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat de rijst 20 minuten pruttelen met het deksel op de pan. Snijd de dille fijn. Haal de pan rijst van het vuur en bestrooi met dille. Roer dit er samen met zout, peper en pul biber goed door en laat met het deksel op de pan 10 minuten rusten. Serveer de enginar pilavi met citroenpartjes en granaatappelpitjes als garnering.

cover karsu's kitchen
Bron: Karsu's Kitchen

> Pre-order Karsu’s Kitchen nu via www.karsu.nl en steun de aardbeving-slachtoffers in Turkije.

“Van alle pre-order bestellingen vóór 7 maart gaat 100% van mijn winst naar de aardbeving-slachtoffers in Turkije.” – Karsu

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.