Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Recepten 11 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: changua (snelle Colombiaanse ontbijtsoep)

Met bouillon, melk, witte kaas en ei bouwen de Colombianen changua: een eenvoudige soep die ze daar als stevig ontbijt serveren. Wij waren geïntrigeerd en gaven het recept een kans. Enigszins verrast moesten we concluderen dat changua nog veel lekkerder is dan gedacht.

Nog niet helemaal overtuigd? Changua heeft een paar grote troeven. Ten eerste is het de ideale bestemming voor restjes oud brood, die knappen door de hete bouillon namelijk op slag weer op. Naast oud brood zijn ook de andere ingrediënten trouwens goedkoop en eenvoudig.

Bovendien is het een typisch gevalletje krachtvoer: één portie van de soep geeft je voldoende energie voor zware bergtochten. Het heet dan ook geen toeval dat changua afkomstig is uit Colombiaans berggebied. Tot slot blijkt het een ultiem middel tegen katers. Drankorgels, hebben jullie het genoteerd?

Changua: Colombiaanse ontbijtsoep
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Zo maak je de changua

Houd een beetje van de lente-uitjes en koriander opzij om als garnering te gebruiken.

Doe de rest van de lente-uitjes samen met de koriander, de melk en de bouillon in een grote pan. Breng op smaak met een flinke snuf zout en laat zachtjes koken. Let op: kokende melk gaat hard! Blijf dus altijd in de buurt en haal de pan meteen van het vuur als je ziet dat de melk overkookt.

Pruttelt de melk eenmaal zachtjes? Laat de eieren dan 6 minuten koken in de melk. Schep de eieren uit de bouillon en spoel ze af onder koud water. Pel ze vast.

Verdeel de gescheurde stukjes brood over kommen en schep daar de hete bouillon op. Leg er de stukjes mozzarella in en maak af met de resterende koriander en lente-ui en wat vers gemalen zwarte peper.

Voeg als laatst het eitje toe aan de changua en snijd het met een scherp mes doormidden. Laat de eidooier een beetje in de soep vloeien. Serveer onmiddellijk.

Changua: Colombiaanse ontbijtsoep
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Meer hartige ontbijtjes?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.