Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Recepten 13 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: hash browns (Amerikaanse aardappelkoekjes voor bij het ontbijt)

Hash browns zijn krokant gebakken aardappelkoekjes voor bij het ontbijt of de brunch. Je hebt ze vast weleens voorbij zien komen in een Amerikaanse film (ze zijn een vaste waarde op het menu bij Amerikaanse diners) of op het menu bij een fastfoodketen. Bij ons op de redactie zijn ze favoriet voor bij een snel ontbijt, omdat je ze zo handig kunt invriezen. Let’s get our cooking on!

Hash browns voor bij een snel ontbijt? Ja, dat lees je goed. Hash browns gaan eerst kort de vriezer in, zodat ze daarna hun vorm behouden tijdens het bakken. Je kunt ze ook langer in de vriezer bewaren, zodat je ze op drukke een ochtend alleen nog maar hoeft te bakken. Da’s weer eens iets anders dan een smoothie of havermoutpap.

Hash browns
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Zelf Amerikaanse hash browns maken

Doe de geraspte aardappels in een bak met ijskoud water. Hussel de aardappels door het water, zodat het zetmeel loskomt. Haal de geraspte aardappels uit het water en giet het water af.  Herhaal deze stappen en ga door tot het water helder blijft.

Doe de geraspte aardappels in een schone theedoek of kaasdoek. Knijp de aardappels meerdere malen uit. Het is belangrijk dat de aardappels goed droog zijn, omdat de hash browns hierdoor een krokant korstje krijgen.

Verhit de zonnebloemolie in een pan. Voeg de geraspte aardappels toe en bak 3 minuten op hoog vuur. Haal daarna direct uit de pan en laat afkoelen.

Meng de afgekoelde aardappelrasp in een kom samen met het ei, de maïzena, de kruiden en het zout tot een geheel. Wees voorzichtig en doe dit met de hand, zodat je de geraspte aardappels niet breekt.

Vorm de hash browns met je handen tot rechthoeken. Leg ze op een bakplaat of bord, met een laagje bakpapier ertussen. Stop de ze minimaal 30 minuten in de vriezer, zodat ze opstijven. Hierdoor behouden ze hun vorm tijdens het bakken.

Verhit een pan met een laag van 1 centimeter olie op het vuur of zet de frituurpan aan op 180 graden. Bak de hash browns aan beide kanten gedurende 3 minuten. Doe dit in delen, zodat de pan niet te vol wordt, anders krijgen de hash browns geen krokant korstje.

Haal de hash browns uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zoutvlokken.

Serveer de hash browns warm en met een kommetje ketchup. Breakfast is ready!

Nog meer ontbijt recepten:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.