Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 27 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Tobiko als ontbijt: met deze hack maak je razendsnel Koreaanse albap

Het mag inmiddels bekend zijn: wij van de Culy-redactie krijgen geen genoeg van rijstbowls. Gelukkig maar voor ons dat daar héél veel verschillende varianten op te bedenken zijn. Neem nou albap: een Koreaanse rijstbowl met ei, rijst en tobiko – je weet wel, die feloranje viseitjes. Lekker in de avond, maar wij zagen dé tip om ‘m razendsnel als ontbijt klaar te maken.

Da’s nog eens ontbijten 2.0.

Koreaanse albap: variant op bibimbap

We schreven er al menig artikel over: het Koreaanse rijstgerecht bibimbap is er zo eentje waar we geen genoeg van kunnen krijgen. Gezond, bomvol smaak én variatie en ‘t ziet er ook nog eens geweldig uit. Albap is hier een variant op, eentje die je als ontbijt, lunch én avondeten kunt verorberen.

Over albap: een razendsnel en makkelijk ontbijt

Officieel bevat albap uiteraard rijst, verschillende groenten, maar ook typische Koreaanse sauzen zoals de overheerlijke gochujang én als meest herkenbare element: tobiko of een ander vergelijkbaar soort viskuit.

Het gerecht wordt geserveerd in een traditionele ttukbaegi of een dolsot: een stenen bowl. De variaties zijn net als bij bibimbap eindeloos, en er is nog een overeenkomst: je mengt alle ingrediënten door elkaar heen voor een spectaculair feest van smaken en structuren als eindresultaat.

Hack voor je ontbijt

Door naar een handige hack die we tegenkwamen op social media: we wisten al dat ijsblokjesvormen ontzettend handig zijn om te gebruiken voor deze doeleinden, maar ze zijn ook ideaal voor tobiko.

Want zeg zelf: in je eentje een bakviskuit binnen de houdbaarheidsdatum leegeten is niet al te gemakkelijk. Perfect om in porties in te vriezen dus, het verandert immers niks aan de textuur wanneer je de eitjes door een portie hete rijst roert.

Tobiko als ontbijt

Ook al staan Nederlanders bekend als gretige brood-, havermout- en yoghurtontbijters; laat je eens inspireren door Koreanen en geniet ‘s ochtends al van een goedgevulde kom rijst.

Bovenstaande video laat zien hoe makkelijk het is om een eenvoudige versie van albap te maken en zeg eerlijk: dit is toch een heerlijk vooruitzicht wanneer je naar bed gaat?

Meer inspiratie uit de Koreaanse keuken:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.