Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 7 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Changua: je nieuwe favoriete (en makkelijke) ontbijt uit Colombia

Variëren we erop los bij het diner; voor het ontbijt grijpen we toch snel weer naar een paar favoriete klassiekers. Want: net wakker, weinig in de koelkast of nog geen ruimte in je brein voor enige vorm van creativiteit. Entree changua: een ontbijtgerecht (plus favoriet bij een kater) met weinig ingrediënten en nóg minder moeite – of nodige kennis – om het te bereiden.

En een goed ontbijtrecept, dat moet je koesteren.

Changua: je nieuwe favoriete ontbijtgerecht uit Colombia

Het liefst beginnen we de dag met een gezond ontbijt dat ook nog ‘s hartstikke lekker is. Changua telt daar nog wat punten bovenop: het is voedzaam, iedereen kan het maken en je trekt er niet meteen je hele koelkast voor leeg.

Naam

Changua is eigenlijk stiekem een soep, op basis van gelijke delen water en melk, opgewarmd met wat zout erin. De naam komt dan ook van woorden die water en zout betekenen. Het is al jaren een populair gerecht in verschillende delen van Colombia, waaronder de hoofdstad Bogotá.

Ingrediënten

En zoals bij elk populair en nationaal gerecht kent het verschillende gedaantes. De basis bestaat echter altijd uit de ‘bouillon’ van water, melk en zout, waar een ei per persoon in wordt opgewarmd, de dooier intact gelaten. Is het ei een minuutje gestold met de deksel op de pan, dan komen daar krulpeterselie en bosui bij. Het gerecht wordt afgetopt met hard brood genaamd ‘calado’: wat eenmaal zachter wordt in de warme bouillon.

Variaties

Hoewel het basisrecept al een bommetje smaak is, kent changua inmiddels meerdere variaties, afhankelijk van de regio. Zo brengen sommige Colombianen de boel op smaak met kippenbouillon en wordt het op andere plekken weer gegeten met almojábana: een broodje gemaakt van kaas en maïsmeel.

Recept voor changua

Je hoort het al: behalve voor het ontbijt leent changua zich ook uitstekend als toevluchtsoord bij een kater. Wel die ene variant met dat kaasbroodje, graag. Omdat changua in Nederland niet zo maar op elke hoek van de straat te krijgen is, maak je ‘m binnen enkele minuten in je eigen keuken met dit Colombiaanse recept voor changua.

Meer ontbijtgerechten om van te watertanden:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.