Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 18 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: Baskische ‘burnt’ cheesecake

De chef van La Viña, een pintxos-bar in het Baskische San Sebastián, bedacht ‘m: de ‘burnt’ cheesecake. Het is een cheesecake met een ietwat bittere, donkerbruine buitenkant en een zachte, zoete binnenkant. En dat maakt ‘m nou juist zo onweerstaanbaar. Geen wonder dat zo veel chefs dit de lekkerste cheesecake noemen die ze ooit hebben geproefd.

Voor Baskische ‘burnt’ cheesecake bak je de cheesecake in een hete oven van 200 graden en laat je ‘m bewust een donkerbruine korst krijgen. Dat is precies wat we willen, want die geeft smaak. Net als bij crème brûlée of cannelés.

Lees ook: Vergeet New York cheesecake: we willen Baskische ‘burnt cheesecake’

Baskische burnt cheesecake

Zo maak je Baskische ‘burnt’ cheesecake

Verwarm de oven voor op 200 graden en zorg dat je ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

Vet de springvorm in met een beetje boter. Vet dan ook een vel bakpapier in en bekleed de bakvorm ermee – met de beboterde kant naar boven. Zorg dat het bakpapier zo glad mogelijk in de bakvorm zit, zodat het beslag voor de cheesecake niet in plooien kan gaan zitten.

Klop met een mixer met garde de roomkaas glad. Voeg de eieren één voor één toe: wacht steeds tot ze zijn opgenomen door het mengsel. Laat de mixer draaien en doe de suiker geleidelijk bij het mengsel. Voeg ook de snuf zout en het vanille-extract toe.

Meng in een kom de mascarpone met de slagroom (zo maak je double cream). Meng dit ook met de roomkaas. Voeg tot slot de eetlepel bloem toe.

Giet het cheesecakebeslag in de bakvorm en zet die in het midden van de voorverwarmde oven. Laat 50 tot 55 minuten bakken, tot de bovenkant van de burnt cheesecake donkerbruin is. Steek eventueel een prikker in het midden van de cheesecake om te testen of die er schoon uitkomt.

De Baskische cheesecake zal nog erg wiebelig zijn; dat hoort zo. Laat ‘m afkoelen en je zult zien dat ‘ie stolt. Haal de ‘burnt’ cheesecake uit de bakvorm en zet ‘m in de koelkast om verder af te koelen.

Meer lekkere cheesecake recepten:

Baskische cheesecake

 

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.