Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Inspiratie 23 mrt 2019
Leestijd: 3 minuten

Vergeet New York cheesecake: we willen Baskische ‘burnt cheesecake’

Zelfs de grootste cheesecakeliefhebber zal het waarschijnlijk toegeven: cheesecake bakken is geen eitje. Je moet allerlei maatregelen nemen om de kleur mooi licht te houden en de taart niet te laten barsten; bakken op een heel lage temperatuur van de oven, au bain-marie bakken en noem zo maar op. Maar wat nou als je al die adviezen gewoon keihard in de wind slaat? Dan krijg je Baskische ‘burnt cheesecake‘ – en die schijnt verdomd lekker te zijn.

Oorsprong van deze verbrande cheesecake is La Viña, een pintxos-bar in het Baskische San Sebastián die al zo’n 60 jaar bestaat. De chef heet Santiago Rivera, en hij is de bedenker van zijn speciale tarta de queso.

Het is een taart van tegenstrijdigheden: hij is verbrand van buiten maar nét een beetje ongaar van binnen, hij is lelijk maar toch aanlokkelijk, en bovenal lijkt ‘ie makkelijk te maken, maar het originele recept namaken is nog een hele klus. Toch zijn er velen die het proberen, want de taart is inmiddels populair in de hele wereld en veel chefs noemen het de lekkerste cheesecake die ze ooit hebben gegeten.

Wat is burnt cheesecake?

Veel ingrediënten gaan er niet in de taart: naast roomkaas gebruik je suiker, eieren, heavy cream (te vervangen door slagroom met een hoog vetpercentage) en een beetje bloem. Hoewel veel mensen zeggen dat je er het beste Philadelphia-kaas voor kunt gebruiken, is het originele recept met San Millan, een populaire roomkaas is Spanje. Die is wat zouter dan Philadelphia, dus aan Amerikaanse recepten wordt vaak ook zout toegevoegd.

Die ingrediënten worden gemixt: eerst de roomkaas op kamertemperatuur, dan suiker en zout erbij, één voor één de eieren, tot slot de room en gezeefde bloem. Chef Rivera moedigt het trouwens alleen maar aan om ook zelf variaties te bedenken; houd je van citroen of vanille, voeg daar dan vooral wat van toe. Bak de taart vervolgens op minstens 200 graden voor zo’n 50 minuten, laat een paar uur afkoelen et voilà. Of wat daar ook het Spaanse equivalent van moge zijn.

Het resultaat is een cheesecake die bruin is aan de buitenkant, maar aan de binnenkant nog een beetje zacht (als ‘ie uit de oven komt lijkt hij zoals elke cheesecake nog ietwat ongaar, maar dat stolt vanzelf). Die combinatie van bitterzoete knapperige delen en een zoete, custard-achtige binnenkant is zo hemels dat niemand een bodem zal missen.

Zelf Baskische cheesecake maken

De traditionele burnt cheesecake eet je natuurlijk alleen maar bij La Viña in San Sebastián, maar helaas is het restaurantje nog even gesloten voor renovaties. Wat je wel kunt doen, is de taart zelf maken. Het pluspunt van het feit dat de cheesecake eigenlijk alles doet wat we normaal ‘verkeerd’ zouden noemen, is immers dat het ineens een heel stuk gemakkelijker wordt!

Een goede recept vind je op Taste.com. Ook in deze video (met geweldige voice-over) wordt de cheesecake gebakken. Move over New York cheesecake – wij zijn om.

Meer lekkere recepten voor cheesecake:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.