Redactie
Redactie Inspiratie 15 mrt 2015
Leestijd: 2 minuten

Wat is het verschil tussen single, double en clotted cream?

In Nederland kennen we slagroom, zure room en crème fraîche, maar wat is nu precies het verschil met single, double en clotted cream? En wat zijn de beste vervangers? Culy ging op zoek en legt uit.

Het grote verschil is (over het algemeen) het vetpercentage. Zo is double cream logischerwijs een stuk vetter dan bijvoorbeeld de single variant.

Slagroom

Om te beginnen met de bekendste van allemaal: slagroom dus. Dit heeft een vetgehalte van minstens 35 en maximaal 40 %. De room is vloeibaar en vrij dun van structuur en wordt door het luchtig kloppen met een garde vanzelf stijf. Hoe langer je klopt, hoe stijver en op den duur krijg je vanzelf boter.

Doordat het vrij vet is, kun je het goed gebruiken in warme gerechten. Maar pas op voor schifting: zodra er te veel zuren in de pan aanwezig zijn zullen ze zich afscheiden van de vetten waardoor je geen egale massa meer hebt. In Amerika en Groot-Brittanië vind je het ook wel onder de naam whipping of heavy cream. 

Single cream

Single cream is het magere broertje van slagroom en bevat 18-20% vet. Pas op bij het gebruiken in warme gerechten, want de kans op schifting is hierbij een stuk groter doordat het minder vet bevat.

In de Nederlandse supermarkt vind je single cream onder de naam koksroom, ook wel kookroom genoemd. Het grote verschil is dat koksroom bindmiddelen bevat waardoor het juist wél ideaal is om mee te koken. Let wel op: single cream en koksroom kun je niet zo luchtig kloppen als slagroom.

Double cream

Zoals de naam al doet vermoeden bevat double cream meer vet, maar liefst 48%! De structuur is dan ook een stuk dikker dan die van slagroom en in Nederland vind je eigenlijk geen vervanger.

Wil je het tóch gebruiken? Maak dan een mengsel van één deel mascarpone (80% vet) en twee delen slagroom.

Clotted cream

Dan is er ook nog clotted cream (55% vet), bekend door de geweldige combinatie met scones en jam. In Groot-Brittanië razend populair en in Nederland ook steeds beter verkrijgbaar.

Clotted cream heeft een véél dikkere structuur en heeft meer weg van mascarpone dan de room die wij kennen. Het ontstaat door volle melk urenlang te koken en vervolgens de dikke stukken die boven komen te drijven eraf te scheppen. In Nederland vind je clotted cream bij de meeste Jumbo’s en groothandels.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.