Culy Homemade: maritozzi (Italiaanse broodjes gevuld met room)
We zijn verliefd. Op deze Italiaanse broodjes gevuld met room. Maritozzi heten ze (in enkelvoud spreken we van ‘n maritozzo). Denk aan een luchtig, zacht briochebolletje, met een vleugje kaneel en citrus, tot de nok toe gevuld met dikke room. Daar wil je je gezicht in planten – en wel meteen.
We zijn niet de enige mensen die de zoete broodjes hebben ontdekt: in Amsterdam zijn maritozzi enorm geliefd dankzij bakkerij Salvo. Ze begonnen met een pop-up op de Hermitagemarkt, inmiddels is er een eigen zaak in Amsterdam-West. En de lekkernijen rollen daar in rap tempo over de toonbank. Wij bestempelden ze al tot een van de foodtrends van 2023.
Laat ons je vertellen dat de broodjes ook heel leuk zijn om zelf te maken. Wie mooie bolletjes kan bakken, hoeft ze vervolgens alleen nog maar te vullen met een dikke laag verse slagroom. Heerlijk bij de koffie, brunch of als zoete traktatie voor een feestje.
Maritozzi maken: het recept
Giet de melk in een steelpannetje en verwarm op laag vuur tot de melk ongeveer lichaamstemperatuur heeft (laat ‘m zeker niet koken). Haal van het vuur af. Klop met een garde 40 gram van de bloem, 20 gram van de suiker, de gist en het zout door de melk. Dek het af met een schone theedoek en laat 20 minuten staan, tot je luchtbelletjes ziet op het mengsel.
Smelt de boter in een paar seconden in een kopje in de magnetron.
Meng ondertussen in de kom van een mixer met deeghaak het gerezen deeg met de rest van de bloem (380 gram), de rest van de suiker (30 gram), de kaneel en de geraspte citrusschil. Meng ook de eidooier (let op: het hele ei gebruiken we later pas) en de gesmolten boter erdoorheen. Laat het deeg voor de maritozzi zo’n 7 minuten goed kneden. Als het goed is, heb je dan een glad deeg dat een klein beetje plakkerig is.
Vorm een bal van het deeg en leg het in een met olijfolie ingevette kom. Dek af met de theedoek en zet het op een warme plek om te rijzen. Na één tot anderhalf uur zou het deeg moeten zijn verdubbeld in grootte.
Zet twee bakplaten klaar en bekleed ze met bakpapier.
Verdeel het deeg in 10 stukken van gelijke grootte. Slim is om het deeg eerst te wegen en dan door tien te delen. Zo kun je tien stukjes deeg portioneren en worden je maritozzi precies even groot. Maak van elk stukje een mooi rond bolletje. Leg de bollen met de naad naar beneden op de bakplaten, met voldoende tussenruimte. Dek de deegballetjes af met een vochtige theedoek en laat ze zo nog 30 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Klop het ei los in een kommetje met een scheutje melk en bestrijk de maritozzi met het mengsel.
Bak de broodjes in 15 tot 18 minuten goudbruin en gaar (draai ze eventueel halverwege een slag om). Haal ze daarna uit de oven en laat ze helemaal afkoelen.
Klop ondertussen met de mixer de slagroom samen met de poedersuiker en de vanille op tot een dikke, luchtige room.
Snijd de broodjes met een gekarteld broodmes aan de bovenkant net naast het midden open, maar zorg dat je ze niet helemaal tot de bodem doorsnijdt. Schep de room in de broodjes en vul ze tot bovenaan op (hoe meer room je erin kunt scheppen, hoe breder die ‘streep’ room wordt, maar doe dit voorzichtig). Maak de bovenkant van de room helemaal glad met een spatel of mes om de maritozzi hun iconische uiterlijk te geven.
Variatietip: druk eventueel een handje fijngehakte pistachenoten zachtjes tegen de room aan.
Bestrooi de maritozzi tot slot nog met een beetje poedersuiker en val aan. Man, dat wordt genieten.
Meer zoete broodjes bakken:
- Culy Homemade: kardemummabullar (Zweedse kardemombroodjes)
- Brabantse krollen (anijsbroodjes) met speculaas
- Culy Homemade: snelle kaneelbroodjes met sinaasappel