Bulgur-bowl met sticky halloumi en kruidige aubergine
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F01%2Fbulgur.jpg)
Bulgur maken is een koud kunstje. Of nou ja: in dit recept serveren we het gerecht juist lauwwarm, in een kommetje met zachte aubergine en sticky halloumi. Ideaal voor doordeweeks!
Het recept maken we met Arabische smaakmakers die je misschien niet iedere dag gebruikt. Maar neem gerust van ons aan dat het absoluut de moeite waard is om granaatappelmelasse en baharat op te nemen in je kruidenkast, want eenmaal hiermee gekookt ga je het nog véél vaker gebruiken.
Wat is granaatappelmelasse?
Granaatappelmelasse wordt gemaakt door granaatappelsap heel langzaam in te koken tot een dikke siroop. Tijdens dit proces concentreert het sap zich, waardoor er een rijke, intense smaak ontstaat die een beetje zoet en zuur is.
Sommige varianten kunnen een tikkie suiker of citroensap bevatten, maar de pure melasse is vaak al smaakvol genoeg door de natuurlijke suikers en zuren in de granaatappel. Je koopt het plakkerige goedje bij Albert Heijn, maar vindt het uiteraard ook in zo’n beetje iedere Arabische supermarkt.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F01%2Fbulgur-1.jpg)
Bulgur maken met sticky halloumi en kruidige aubergine
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Snijd de aubergines in de lengte in kwarten en snijd het vruchtvlees kruislings in.
- Meng 3 eetlepels olijfolie met 3 theelepels baharat en smeer de aubergines daar mee in.
- Snijd de halloumi in plakjes en bestrijk ze met de 2 eetlepels granaatappelmelasse tot ze helemaal bedekt zijn. Bak de halloumi en de aubergine op een bakplaat circa 30 minuten in de oven of tot de aubergine zacht is en de halloumi goudbruin en een beetje krokant.
- Kook ondertussen de bulgur volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Breng de bulgur op smaak met olijfolie, de rode ui, de peterselie, de dille, het limoensap en peper en zout.
- Schep de bulgursalade in een kom met daar bovenop de halloumi en de aubergine.
- Voeg een schepje volle yoghurt toe aan de bulgur-bowl en serveer.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F01%2Fbulgur-2.jpg)
Meer gezonde recepten:
- Couscous salade met kerrie, rokerige aubergine en dilleyoghurt: een makkelijke gerecht voor doordeweeks
- Een groener-dan-groen groente-bijgerecht: gegrilde broccoli, peultjes en spinazie met chili-limoendressing
- Hartverwarmende pastinaaksoep met prei en appel: een gezond soepje