Culy
Culy Inspiratie 11 jan 2015

Alles over granaatappelsiroop

Yotam Ottolenghi is er dol op, en sinds kort is het ook beter in Nederland verkrijgbaar: granaatappelsiroop. Wij vertellen je er alles over.

In Midden-Oosterse¬†recepten zie je het¬†regelmatig: pomegranate syrup, oftewel granaatappelsiroop (soms ook granaatappelmelasse –¬†dibs el rumman – genoemd). Dit is een wrange, zure en bijzondere¬†dikke siroop van ingekookt granaatappelsap. Vooral in de Turkse keuken wordt deze siroop veel gebruikt, daar heet het¬†nar ekŇüisi (letterlijk vertaald: granaatappelzuur).

Waar gebruik je het voor?

Granaatappelsiroop kun je gebruiken in jus, marinades en dressings. Waar in (salade)dressings citroensap of azijn wordt gebruikt, kun je vaak ook deze siroop gebruiken. Weet wel dat de siroop écht zuur is, een stuk zuurder dan bijvoorbeeld balsamico-azijn, waar het nog het meest in de buurt komt. Niet teveel ineens schenken, dus!

Stock granaatappelsiroop

Waar te koop?

Je vindt granaatappelsiroop bij¬†Turkse en Marokkaanse winkels, en tegenwoordig ook bij¬†Oil & Vinegar, voor¬†‚ā¨5,95 voor een flesje van 250 ml. Ook sommige biologische winkels hebben het opgenomen in het assortiment.

Ook Nadia en Merijn hebben een granaatappelmelasse in hun SOUQ-assortiment¬†(‚ā¨ 8,95 voor een flesje). “Dit is onze grote favoriet uit Libanon, van Joseph en Nizar Meneem uit Batroun (Noord-Libanon). De melasse is complex, friszoet en zuur.”

Verwar¬†granaatappelsiroop trouwens ni√©t met¬†granaatappel-limonadesiroop, die bijvoorbeeld van EkoLand te koop is. Dit is echt een aanmaaksiroop voor¬†limonade, en bevat bijvoorbeeld veel¬†suiker, en andere ingredi√ęnten zoals vlierbessensap en hibiscus.

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox

De lekkerste mail die je in je inbox kunt ontvangen

Reageer op artikel:
Alles over granaatappelsiroop
Sluiten