Idioot lekkere curry-traybake met kip, limoenblad en krokante sjalotjes
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F01%2FCurry_traybake_met_kip_2.jpg)
Hier worden we blij van: een smaakvolle curry traybake met kip uit de oven. Lekker met gekookte witte rijst, platbroden als chapati, roti en paratha’s en nog veel meer!
Curry traybake
We vonden inspiratie voor deze curry traybake in het boek Share van Nisha Parmar: een kookboek vol met Aziatisch geïnspireerde recepten om te delen (aanrader!).
Deze basiscurry komt uit Sri Lanka, waar ze vaak koken met kokosmelk, currybladeren en verschillende masalas. De currybladeren verruilen we voor limoenblad. Dat maakt ‘m niet meer Sri Lankaans, maar wel onwijs fris van smaak.
Limoenblad kopen
Je kunt limoenblad vinden in de Aziatische toko en de (biologische) supermarkt, vaak in het vriesvak. Superhandig om in huis te hebben, gebruik limoenblad bijvoorbeeld ook voor deze Thaise chili-olie of deze limoenbladmayonaise.
Laat je niet afschrikken door de ingrediëntenlijst, de meeste ingrediënten heb je al in huis. Denk aan ui, knoflook en specerijen als kerriepoeder en chilipoeder.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F01%2FCurry_traybake_met_kip_3-e1737648981886.jpg)
Wat erbij?
We serveren deze curry traybake met een frisse yoghurtsaus met komkommer en tomaat. Niet alleen rijst is lekker bij de curry, ook chapati en paratha zijn een goede keuze. Nog meer weten over Indiase broden? Kijk dan naar deze handige gids.
Paratha: je wil het elke dag eten, dus dit kun je er allemaal mee
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F01%2FCurry_traybake_met_kip_1.jpg)
Zo maak je deze curry traybake met kip
- Begin met het maken van de marinade. Doe hiervoor alle ingrediënten behalve de kip in de keukenmachine en meng tot een glad geheel. Marineer de kippendijen minimaal 2 uur, maar het liefst een nachtje in de koelkast.
- Haal de kip uit de koelkast, schep ‘m inclusief de marinade over in een baking tray en laat op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Zet de traybake in de oven en rooster de kip gaar in 45 minuten.
- Maak ondertussen de yoghurtsaus, doe hiervoor de yoghurt in een kom met de komkommer, tomaat, koriander, komijnpoeder en meng goed. Breng op smaak met peper en zout. Zet in de koelkast terwijl je verder gaat met het recept.
- Zet een steelpannetje op het vuur met 100 ml olie en voeg de limoenbladeren toe. Bak deze ongeveer 3 minuten en doe daarna de sjalotten erbij. Bak deze tot ze krokant en goudbruin zijn. Laat de sjalotten uitlekken.
- Kook rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en/of verhit Indiase broden volgens de aanwijzing op de verpakking.
- Strooi de gefrituurde uien over de kip. Serveer de curry traybake met de gekookte witte rijst, Indiase broden en de yoghurtsaus.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F01%2FCurry_traybake_met_kip_2.jpg)
Nog meer curry:
- Wanneer je op een doordeweekse dag zin hebt in iets nieuws: snelle auberginecurry met aardappel
- Geen gedoe met marineren: deze ‘butter paneer’ zet je binnen 1 uur op tafel
- Restjes over? Maak dan deze Indiase paratha-pasteitjes