Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Culinair nieuws 10 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

De Pizzabakkers ontwikkelde een vegan ‘nduja: Culy ging proeven

”Chefs dragen de revolutie”, vinden ze bij het toffe team van De Pizzabakkers. Met dat motto in het achterhoofd maken ze er in hun Pizzabakkers LAB ondermeer hun missie van om de allerlekkerste plantaardige pizza’s te verzinnen. Met de Pizza ‘Nduja Vegana – een recente aanwinst aan hun vast menu – is dat alvast bijzonder goed gelukt. Spoiler: de huisgemaakte vegan ‘nduja die ze daarvoor creëerden is meer dan geslaagd.

Vegan ‘nduja

De vraag naar vegan producten speelt natuurlijk al langer. Ter tegemoetkoming hadden De Pizzabakkers al eerder een toffe plantaardige groentepizza op het menu. Toch vond het team dat ze daar gerust nog wat verder in konden gaan. In plaats van kaas simpelweg te verruilen voor extra groenten, rees de drang om daarnaast ook te experimenteren met huisgemaakte vegan toppings.

Zo gezegd, zo gedaan. Tijdens de lockdown ontstond het idee om huisgemaakte vegan ‘nduja te ontwikkelen. Deze smeerbare Calabrese worst is niet alleen een signatuuringrediënt in het restaurant, een vegan variant ervan is bovendien behoorlijk uniek. In Nederland tref je het zo goed als nooit op de kaart aan en ook in Italië blijken de opties schaars.

Vegan pizza 'nduja van De Pizzabakkers
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Een stapje verder

Want áls je daar al een vegan ‘nduja aantreft, wordt die meestal gemaakt op basis van tomaten. Het resultaat heeft dan meer weg van tomatentapenade dan van die begeerlijke vettige worst, leggen De Pizzabakkers uit. Noem De Pizzabakkers dus gerust koplopers met hun experiment, want de vegan ‘nduja uit hun lab gaat verder dan een paar tomaatjes opspicen.

Hoe ze daarbij te werk zijn gegaan? Door aandachtig te kijken naar de manier waarop ‘nduja normaal gesproken wordt gemaakt, ten eerste. Hoe het vlees licht gerookt wordt tijdens het rijpen bijvoorbeeld, maar ook naar de precieze hoeveelheid hitte in de worst. Deze informatie lieten ze los op de vleesvervanger die ze selecteerden als basisingrediënt: jackfruit.

Geslaagd experiment

Het resultaat is een rokerige, pittige pasta die qua spice verdraaid veel weg heeft van het origineel. Dat het basisingrediënt jackfruit blijkt te zijn, hadden wij trouwens in de verste verte niet vermoed – naar onze mening een goed teken. Noem het dus gerust een behoorlijk geslaagd experiment.

En geef je die briljante vegan ‘nduja vervolgens gezelschap van tomatensaus, vegan gorgonzola (veruit de lekkerste die we ooit gehad hebben) en rode ui, dan krijg je dus een gigantisch lekkere pizza: de Pizza ‘Nduja Vegana. Of heel wat vegans (en niet-vegans) hier blij van zullen worden? Dat kunnen we wel stellen ja.

Ook proeven? De ’Nduja Vegana staat nu permanent op de kaart bij alle vestigingen van De Pizzabakkers. 

Vegan pizza 'nduja van De Pizzabakkers
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.