Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips 7 apr 2020
Leestijd: 3 minuten

5 x tips voor koken met jackfruit

Koken met nieuwe ingrediënten kan soms wat intimiderend zijn. Bij (de meeste) dingen die je in de supermarkt koopt zit immers geen handige lijst met kooktips die je op weg helpen. Daarom helpt Culy graag een handje. Dit keer delen we de beste tips voor… koken met jackfruit!

Wat is jackfruit?

Even een recap voor zij die nog nooit van jackfruit hebben gehoord. Jackfruit is een bijzondere vrucht, ook wel nangka genoemd. De vrucht lijkt een beetje op de durian: ook al zo’n showpony onder de vruchten. Maar durian heeft een stekelige schil, jackfruit een bobbelige. De binnenkant van een jackfruit is trouwens ook echt heel tof: knalgeel, waarvan het vruchtvlees is verdeeld in madame jeanette-achtige vormen.

De smaak van jackfruit is zoet en fruitig, maar het heeft de handige eigenschap heel goed smaken te kunnen opnemen. Daardoor wordt het ook wel gezien als een veelzijdige vleesvervanger. Leg je jackfruit in een marinade of saus die je normaliter voor kip of ander wit vlees (zoals varkensvlees) zou gebruiken, dan heb je de combinatie textuur + marinade = vegan pulled pork. Maar je kan er ook meer mee!

> Lekker recept met jackfruit: Gua-bao met in hoisinsaus gewokte jackfruit en zoet-zure pickle

Gua bao met pulled jackfruit
Bron: Jackfruit van Jessica Lek

5x tips om te koken met jackfruit

Voor de volgende kooktips gingen we te rade bij Jessica Lek, receptschrijver van het recent uitgegeven kookboek Jackfruit. Jessica: “‘Pulled jackfruit’ is inmiddels het meest bekende recept met deze vezelrijke vrucht, maar je kunt er zoveel meer mee maken. Van snack tot lunch en van voor­ tot hoofdgerecht: jackfruit is veelzijdig en toegankelijk.”.

Je begrijpt dat Jessica dé jackfruit-expert is van onze generatie en dat ze dus als geen ander de ins en outs van deze vrucht kent. Dit zijn haar tips!

1. Kies de juiste variant

Het allerbelangrijkste bij jackfruit is dat je de juiste variant kiest. Koken met jackfruit doe je namelijk met de onrijpe variant, niet de rijpe! Op de verpakking van de onrijpe variant zie je ook wel eens young green jackfruit in brine. Die moet je hebben!

2. Spoel jackfruit goed af

Jackfruit uit blik spoel je net zoals linzen of kikkererwten uit blik. Het is belangrijk dat je steeds het conserveringsvocht afgiet, het vocht zachtjes uit het vruchtvlees knijpt en het tot slot goed afspoelt.

3. Beslis wat je ermee wil doen

Als je jackfruit eenmaal is schoongespoeld, is het aan jou om te beslissen wat je ermee wil doen. Iedereen heeft het altijd over de vlezige structuur van jackfruit. Dat is een groot pluspunt van de vrucht, maar je kan er nog veel meer mee! Je kan jackfruit namelijk ook heel laten, raspen, mixen en ga zo maar door. Je kan er zelfs hummus van maken! Durf dus ook verder te gaan dan de geroemde vlezige structuur.

4. Ga uit van een neutrale smaak

Veel mensen die jackfruit voor het eerst proeven, zeggen: “het heeft geen smaak”. En hoewel het klopt dat jackfruit een neutrale smaak heeft, is het een beter uitgangspunt om te stellen dat je jackfruit zelf smaak gaat moeten geven. Jackfruit heeft dus behoorlijk wat specerijen en marinades nodig om smaakvol te worden, maar dat maakt het ook een interessant product.

5. Jackfruit bewaren

Jackfruit is 100% plantaardig en is qua bewaarmethoden gelijkaardig aan ander plantaardig voedsel. Bereid je jackfruit in een plantaardige saus of stoofpot dan kan je dit ongeveer 3 dagen in de koelkast bewaren. Is er een deel van je blikje dat je niet gebruikt, haal het vlees dan uit het blikje, doe het in een afgesloten bakje met wat water en bewaar 2 à 3 dagen afgesloten in de koelkast.

Tot slot tipt Jessica nog: “Jackfruit is niet moeilijk om mee te koken, maar zorg dat je er gevarieerd mee kookt! Daag jezelf uit en laat die rendang eens achterwege: je kan er veel meer mee dan dat!”

Jackfruit kookboek cover

 

Jackfruit van Jessica Lek is nú in de (digitale) boekhandel te koop voor €14,95

Meer kooktips?

De beste start van je weekend 🥐

Iedere zaterdag het laatste culinaire nieuws, restaurant-tips en bijzondere ontdekkingen in je mailbox met Culy weekend!

Reageer op artikel:
5 x tips voor koken met jackfruit
Sluiten