Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 15 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Culy Basics: klassieke smashburgers (de beste hamburgers die je ooit zult maken)

Hoe maak je thuis de beste hamburgers ever? Als je deze klassieke smashburgers maakt! Hiermee maak je je burgers volgens de formule van de beste hamburgerrestaurants.

Ook lekker: als je hier cheeseburgers van wil maken, leg je na de eerste keer omdraaien een plakje kaas bovenop het gehakt. En dubbeldekkeren kan ook: voor dubbele smashburgers bak je twee patties (gehaktschijven) en leg je de tweede bovenop de sla. De smashburgers zijn ook lekker met wat rauwe fijngehakte uitjes of juist met zoete, gekarameliseerde uitjes.

Smashburgers maken
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Smashburgers (klassieke hamburgers)

Haal het gehakt tijdig uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur kan komen.

Maak de hamburgersaus door alle ingrediënten door elkaar te roeren. Zet opzij.

Laat een gietijzeren pan (of een vlakke grillplaat) goed heet worden en vet in met wat zonnebloemolie.

Verdeel het gehakt in vier porties. Het is daarbij belangrijk dat je het gehakt niet aandrukt: je wil een losse structuur behouden. Het moeten dan ook zeker geen perfecte rondjes worden, maar gewoon hoopjes gehakt.

Leg een hoopje gehakt in de hete pan (of op de plaat) en druk het goed plat met een spatel (eventueel met twee spatels op elkaar om extra druk uit te oefenen). Strooi er flink wat zout overheen en eventueel wat peper.

Keer de smash burger na ongeveer 2 minuten om, als de bodem een mooi krokant korstje heeft gekregen. Als het goed is, laat de burger vanzelf los van de pan. Bestrooi ook die kant met zout en eventueel peper en laat nog twee minuten krokant bakken. Haal de burgers dan uit de pan en houd ze warm onder een bord.

Halveer de hamburgerbroodjes, besmeer ze met wat boter of mayonaise en leg de helften met de snijkant naar beneden in de pan, gedurende een paar seconden. Zo toast je de broodjes.

Bestrijk de snijkanten van de broodjes met de hamburgersaus. Leg de smashburger op de onderste helft van het broodje. Plak tomaat erop, een plakje sla, wat augurk en dek af met de andere helft van het broodje.

Bij Johnny’s Friday op Sublime – waar we wekelijks te horen zijn rond 16:40 – vertelden we alles over de smashburger én lieten we radiomaker John Williams er één proeven. Luister het fragment hieronder terug:

Overgebleven hamburgers opwarmen? Dit is de állerbeste manier

Meer burgerrecepten:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.