Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Culinair nieuws 23 jan 2024
Leestijd: 4 minuten

Limburgse vlaai is nu erkend als streekproduct: hier haal je de lekkerste

Mogen we best trots op zijn hoor: de Limburgse vlaai is nu écht officieel door Europa erkend als beschermd streekproduct. Wij grijpen de gelegenheid graag aan om de lekkerste vlaaiadresjes te verzamelen.

Limburgse vlaai als erkend streekproduct

Waar Modena haar balsamico heeft en Gouda zijn kaas, heeft Limburg: vlaai. Tot kort mochten taarten overal ter wereld onder de noemer Limburgse vlaai verkocht worden, maar dat was buiten het lobbywerk van een aantal Limburgse bakkers gerekend.

Zij vonden het label dat vlaaien buiten Limburg kregen onterecht; de taarten in kwestie zouden immers niets meer met het oorspronkelijke streekproduct te maken hebben – hooguit beter verkopen dankzij de benaming.

Na meer dan zeven jaar ijveren is het gelukt om die situatie van de baan te helpen. Limburgse vlaaien zijn nu een beschermd streekproduct in Europa en dat wil zeggen dat ze aan een aantal criteria moeten voldoen om die naam te mogen krijgen.

Dit maakt een vlaai Limburgs

Waar een taart aan moet voldoen, wil je ze kunnen verkopen als Limburgse vlaai?

  • De vlaai moet gemaakt zijn door een bakker uit Limburg (zowel NL als BE).
  • De taart moet gebakken zijn op Limburgs grondgebied.
  • De bodem moet gemaakt zijn van gistdeeg.
  • De taart heeft een diameter tussen 10 en 30 centimeter.
  • De bodem is maximaal 1 centimeter dik.
  • De vulling moet meegebakken worden en deze mag bestaan uit pudding, fruit, griesmeelpap of rijst.
  • Slagroom toevoegen mag niet.
  • De taart mag niet ingevroren worden na het bakken.
  • De structuur van de taart laat toe om een stukje uit de hand op te eten.

Wij zouden er bijna aan willen toevoegen: de taart hoort uitsluitend met veel genot geconsumeerd te worden…

Hier eet je de lekkerste Limburgse vlaai

Een echte Limburgse vlaai is dus een flink staaltje vakmanschap en is – nu meer dan ooit – terecht het uithangbord van de provincie. Maar waar moet je zijn voor de lekkerste stukjes?

Bakkerij Hermans (Maastricht)

De vlaaien van Mathieu Hermans zijn een begrip en hoewel er snel met die term gestrooid wordt, is het in het geval van deze Maastrichtse bakker ook gewoon zo. We overdrijven ook niet eens als we zeggen dat er in hun webshop wel 61 soorten vlaai liggen. Voor hun kruimelvlaaien mag je ons bovendien uit onze REM-slaap halen…

De Bisschopsmolen (Maastricht)

Met de lokale producten van de beste kwaliteit bakken ze bij De Bisschopsmolen de mooiste vlaaien. Of je nu kiest voor een exemplaar met kersen, kruisbessen of appel: je proeft de liefde.

Limburgse kersenvlaai van de Bisschopsmolen

Bakkerij Franssen (Epen)

Bakkerij Franssen is een sfeervol familiebedrijf en tussen de regels door hoor je al dat traditie er hoog in het vaandel wordt gedragen. Limburgse vlaai volgens traditionele receptuur dus. Kan alleen maar lekker zijn? Is het ook.

Patisserie Peter Lemmens (Maastricht)

Naast prachtige sloffen en elegante gateautjes bereidt patissier Peter Lemmens de mooiste vlaaien. Daartussen vind je onder andere schuimvlaai: hiervoor wordt een fruitvlaai afgewerkt met slagroom en brokken zelfgemaakte merengue. Op de vraag of deze taart geserveerd wordt tijdens ons laatste avondmaal is het antwoord ja.

Bakker Vries (Weert)

Dat ze bij Bakker Vries al sinds 1952 perfect weten wat ze doen, moge duidelijk zijn. De vakkunde spat er vanaf en dat maakt dat er op hun Limburgse vlaaien werkelijk niks aan te merken valt.

Pijpers Brood en Banket (Venlo)

Ook bij bakker Pijpers in Venlo kennen ze de geheimen van goede Limburgse vlaaien. De familierecepten werden van generatie op generatie doorgegeven en vandaag de dag staan kleinzoon en schoondochter van opa-grondlegger in de winkel. De kwaliteit van de vlaaien bleef gedurende deze wissels uiteraard ongerept.

Meer Limburg?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.