Redactie
Redactie Inspiratie 16 aug 2020
Leestijd: 4 minuten

Zo maak je de mooiste (en lekkerste!) wijnroute door Limburg

Maak deze zomer een wijntour langs verschillende Limburgse wijnhuizen, alsof je op vakantie bent in het verre buitenland. In het ‘bourgondische zuiden’ kom je namelijk veel magnifieke wijnbedrijven tegen. Wij maakten een smakelijke wijnroute door Limburg voor je.

Door Karlijn Mensink

Vakantie in eigen land is tot zover niet verkeerd met temperaturen die boven Nederlands kikkerlandniveau uitstijgen. Baal je ervan dat je dit jaar niet van jouw favo Pinot Grigio kunt genieten bij dat geweldige plekje in Italië? Ga dan op zoek naar prachtplekken en prachtwijnen binnenslands!

Limburgse wijn?!

Er zijn namelijk veel knap geproduceerde en bovenal smakelijke Nederlandse wijnen. Je haalt hier gegarandeerd een nieuwe favoriet vandaan, houd dus wat ruimte over in de achterbak! Het is tenslotte een kwestie van geduld tot heel Holland Limburgs nipt…

Wij nemen je mee langs een aantal wijngaarden waar je meer kunt dan alleen het proeven en bewonderen van de wijnbouw. Je kunt een paar dagen op tour gaan en zelfs een heuse wine-staycation creëren! Dit is Culy’s ‘grapeje’ uit het Limburgse wijn(huis)assortiment.

Wijnroute Limburg
Bron: Karlijn Mensink

Culy’s Wijnroute door Limburg

Wijngoed Thorn

Onderweg van Noord naar Zuid kom je een van de meest noordelijk gelegen wijngaarden tegen van Limburg. Hier worden sinds 2001 de Auxerrois, Pinot Gris, Riesling, Pinot Noir Rosé, Dornfelder en Frühburgunder verbouwd. Je vindt hier dus gegarandeerd een lekkere wijn naar jouw smaak!

In het centrum van ‘het witte stadje’ vind je het proeflokaal van het wijngoed. Hier kan je terecht voor een smakelijke tasting om vervolgens een (of meerdere) proefglaasjes in te ruilen voor flessen wijn. En geloof ons: dat witte stadje zal jou nog vaak herinneren aan die geweldige (witte) wijn…

Meer weten over de wijnen van Thorn? Bezoek de website 

Wijngaard St. Martinus

Verder neerdalend tijdens de wijnroute door Limburg kom je langs een van de grotere wijnbedrijven van ons land. Wijngaard Sint Martinus ligt namelijk in bergdorpje Vijlen en hier maakt Stan Beurskens (oenoloog) zijn pareltjes.

De wijngaard stamt uit 1988 en sinds Stan het (wijn)stokje overnam van zijn vader Hans, won hij veel uitmuntende prijzen voor zijn wijnen. Sinds 2014 heeft het bedrijf een hypermoderne drie lagen tellende wijnkelder waar niet alleen de vinificatie van zijn eigen wijnen plaatsvindt, maar ook die van kleinere wijngaarden uit de omgeving.

Ga hier zeker langs voor een indrukwekkende ‘tour de la cave à vin’ en neem een lekker glaasje op het geweldige terras (inclusief fantastisch mooi uitzicht!).

Ook de hypermoderne wijnkelders van Stan bewonderen? Check de website

Wijnroute door Limburg / wijnstokken
Bron: Karlijn Mensink

Domein Holset

Net buiten Vijlen ligt het dorpje Holset waar het gelijknamige Domein Holset gevestigd is. Dit wijnbedrijf biedt je niet alleen een geweldig aanbod aan sprankelende, mousserende wijnen, maar ook een fantastische B&B. Hoe gaaf is dat: ontwaken tussen de wijnranken; je zou bijna vergeten dat je op vakantie bent in eigen land!

Combineer dus je wijntour met een overnachting bij een wijnbedrijf. Je gaat naar bed met een goede (af)dronk en staat op met de geur van rijpe druiven. Idyllischer kan bijna niet!

Zowel een rondleiding als overnachting boeken bij Holset kan via hun website

Wijngaard Raarberg

Net buiten Maastricht ligt deze wijngaard in Meerssen. Gekke naam voor een wijngaard, dat horen we je denken, maar wat Ralph Huydts hier verbouwt is allesbehalve raar. Hij maakt namelijk mousserende wijnen van de klassieke Pinot Noir en Chardonnay druiven.

Je kunt op bezoek gaan bij de wijngaard te Meerssen en vervolgens in hartje Maastricht een proeverij doen in het proeflokaal.

Meer weten van wijngaard Raarberg? Kijk op de website

Wijngoed Fromberg

Op de helling van Fromberg te Voerendaal worden sinds 1991 “Limburgse richtige wien van gouwe komaaf” (lees: “goede Limburgse wijn van gouden komaf”) geproduceerd. Buiten de fijne wijnen die hiervandaan komen, kun je hier ook trouwen (het uitzicht is fenomenaal) en genieten van een Limburgse borrelplank met Fromberg wijn op het terras.

Reserveer jouw plekje voor een rondleiding en wandel mee met Carmen of Marcel Soomers door hun wijngoed, inclusief drie proefglaasjes.

Boek jouw rondleiding bij wijngoed Fromberg online

Wijnrestaurant op het land

Om je wijntripje door het heuvelland helemaal compleet te maken, dineer je natúúrlijk tussen de wijnranken. Wait, what? Ja, er is vanaf 12 september tot en met 4 oktober een pop-up restaurant te vinden tussen de wijnstokken van wijndomein St. Martinus!

Vorig jaar vond ditzelfde evenement plaats tussen de Maastrichtse wijngaarden, maar in 2020 verkast dit culinaire verrassingsconcept naar Voerendaal. Laat je verwennen door lokale wijn en spijs, geniet van het adembenemende uitzicht en voel je even als een (wijn)God in Fran… oeps, Limburg! Je zou het bijna vergeten…

Een tafel voor een verrassende lunch of diner reserveren? Dat kan online.

Meer over Limburgse wijnen: