Redactie
Redactie Culinair nieuws 7 nov 2020
Leestijd: 5 minuten

Nationale Kookboekenweek 2020: dit zijn de kookboeken tips van bekende foodies

Het is weer Nationale Kookboekenweek. Oftewel: die tijd van het jaar waarin je jezelf ongegeneerd weer een tof, nieuw kookboek (of een stapel daarvan…) cadeau mag doen. Of iemand anders natuurlijk. Wij vroegen bekende foodies als Yotam Ottolenghi en Freddy Tratlehner (van Lekker Fred) naar hun kookboeken-tips.

Ook alvast handig voor je verlanglijstje, richting de feestdagen!

Kookboeken tips van bekende foodies

Koken, eten, leven van Nigella Lawson

Door Yotam Ottolenghi

Yotam Ottolenghi zond nog niet zo lang geleden een gloednieuw kookboek de wereld in: Flavour. Het boek staat vol met te gekke recepten met groenten in de hoofdrol. We weten zeker dat dit boek met de feestdagen op heel veel verlanglijstjes zal prijken. Maar welk boek vind hij zelf de moeite waard?

Yotam: “Ik heb net het nieuwe kookboek van Nigella Lawson ontvangen, Koken, eten, leven. Ik houd van dat boek. Ik houd van de recepten, maar nog meer van haar schrijfstijl. Het is in haar kenmerkende stijl van zeer doordacht koken, praten en schrijven. Ik denk dat het het beste kookboek van het jaar is, zeker weten.”

> Koken, eten, leven van Nigella Lawson is te koop voor € 29,99

Koken, eten, leven

In Bibi’s Kitchen van Hawa Hassan

Door Ixta Belfrage 

De waanzinnig creatieve en getalenteerde Ixta Belfrage is co-auteur van Ottolenghi’s nieuwste boek Flavour. Dit kooktalent is al jaren werkzaam in de tekstkeuken van Ottolenghi en wist de kookgod te imponeren met haar unieke fusion kookstijl en we raden je zéker aan om Ixta te volgen op Instagram voor de meest waanzinnige gerechten.

Ixta: “De laatste tijd heb ik veel door ‘In Bibi’s Kitchen’ gebladerd; een prachtig boek. Ik kijk momenteel veel documentaires over de Afrikaanse keuken en ik weet dat dat nogal een ruim begrip is, maar dit boek gaat specifiek over acht landen die grenzen aan de Indische oceaan. Ik vind het een prachtig en speciaal boek om aan je collectie toe te voegen. Het kwam trouwens tegelijk uit met ons boek Flavour, bij dezelfde uitgeverij. Ik heb er meteen één aangevraagd voor onze testkeuken.”

> In Bibi’s Kitchen (Engelstalige editie) is te koop voor € 28,99

Bibi's Kitchen

De Banketbakker – Cees Holtkamp

Door Freddy Tratlehner

Freddy bracht onlangs zelf een te gek nieuw kookboek uit: Lekker Fred in het land. Op de vraag welk kookboek hij helemaal te gek vindt, grijpt hij terug op een klassieker: De Banketbakker van Cees Holtkamp, de beroemde Amsterdamse patissier (bekend van zijn beroemde kroketten).

Freddy: “Waarom dit boek? Omdat het echt een naslagwerk is, ook voor bakkers en banketbakkers. Het gaat echt puur over hoe je dingen moet doen en er staan geen verhaaltjes in, het is niet persoonlijk, maar die recepten zijn gewoon héél erg goed. Als je eventjes niet weet hoe je nou goede banketbakkersroom moet maken, pak je dit boek erbij.

Laatst had ik een discussie met de oppas, die zei: ‘Ja in Bossche bollen zit andere slagroom dan gewone slagroom’ en toen hadden we een hele discussie en toen stond er toch in het boek van Cees dat je inderdaad andere slagroom met meer vet hebt, die alleen banketbakkers kunnen krijgen in de winkel. Dat soort dingen. Of hoe je echt goede lange vingers moet maken voor goede tiramisu. Alle Nederlandse klassiekers vind je erin terug. Het is een boek voor als je het écht goed wil doen.”

> De Banketbakker van Cees Holtkamp is te koop voor € 35,-. 

7 x anders – Jamie Oliver

Door Pauline van UitPaulinesKeuken.nl

Pauline en haar zus Annika runnen samen het razend populaire foodblog UitPaulinesKeuken.nl. Ze vieren nu zelfs hun 10-jarig jubileum en doen dat met een eigen magazine. Daarin vind je onder andere interviews met Donna Hay en Yvette van Boven. Toch kiest Pauline voor een andere food held op de vraag wat momenteel haar favo kookboek is: Jamie Oliver!

Pauline: “Mijn favo kookboek van het moment is voor mij toch wel 7 x anders van Jamie. Nu met 2 jongens en een succesvolle website mijn leven nog drukker is geworden, is gezond eten nog belangrijker. Maar het moet wel snel en makkelijk. Ik vind dat Jamie er met dit boek in geslaagd is om met alledaagse ingrediënten uit de supermarkt inspirerende recepten te verzinnen. Extra leuk om te zien dat hij ook niet alles zelf maakt en gewoon kant en klare currypasta gebruikt.”

> 7 x anders van Jamie Oliver is te koop voor € 29,99

Home Made Basics van Yvette van Boven

Door de Vakjury van Het Gouden Kookboek

Aan het begin van de Nationale Kookboekenweek wordt altijd het Gouden Kookboek uitgereikt: de prijs voor het beste Nederlandstalige kookboek van afgelopen jaar. De vakjury staat onder leiding van Makkie Mulder (voormalig hoofdredacteur van delicious.). Het Gouden Kookboek van 2020 is geworden… Home Made Basics van Yvette van Boven!

De jury beargumenteert haar keuze: “Dit boek straalt Yvette op haar best uit – samen met haar man Oof Verschuren. Home Made Basics is een kookboek dat van zelf koken een feestje maakt. Het is liefde voor lekker en goed eten. Dit is het kookboek dat je ook aan je kinderen wilt geven als ze het huis uitgaan. Hier wil je de dag, de maand, het hele jaar mee door.”

> Home Made Basics van Yvette van Boven is te koop voor € 39,99. 

Home Made Basics - Yvette van Boven

Bijzonder Simpel – Alison Roman

Door Culy’s Nancy van Batenburg

Alison Roman doet niet aan ingewikkeld. Ze doet wél aan smaakbommen. En juist dat spreekt Culy’s Nancy zo aan.

Nancy: “Ik kende Alison Roman al een tijdje van haar kookvideo’s op Youtube, maar ze is ook vaste columnist van een kookrubriek in The New York Times. Alison ging viraal met #thestew: een soort stoofpotje slash curry op basis van kokosmelk, kikkererwten en een lading kurkuma. Mijn hart veroverde ze officieel toen ik haar recept voor chocolate chip shortbread cookies maakte. Simpelweg de allerlekkerste koekjes op aarde.

Alison’s recepten zijn eigenlijk helemaal niet ingewikkeld, eerder nonchalant. Ze imponeren vanwege gebruik van net even anders-dan-anders ingrediënten (sumak, kurkuma, guanciale) en smaakcombinaties, maar er is een relaxte laagdrempeligheid. Mijn favoriete recept uit het boek is misschien wel de gele biet met karnemelk en walnoten. Su-per-lekker.”

> Bijzonder simpel van Alison Roman is nú te koop voor € 24,99. 

Bijzonder simpel, Alison Roman

Meer kookboeken tips: