Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 3 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Boerenkoolstamppot uit Lekker Fred in het land

We hebben allemaal weleens boerenkoolstamppot gemaakt. Maar de boerenkoolstamppot van Freddy Tratlehner (Lekker Fred): die is toch wel héél speciaal. Voor zijn nieuwe boek ‘Lekker Fred in het land’ trotseerde Freddy het Nederlandse landschap, op zoek naar ons culinaire erfgoed.

Lekker Fred in het land

Freddy maakte al eerder zo’n lekker kookboek, in navolging van zijn razend populaire (en hilarische) kookvideo’s op Youtube. Dat boek draaide helemaal om zijn favoriete gerechten en recepten. Met zijn tweede kookboek heeft hij een nieuwe missie: Nederland terug op smaak brengen. Met Lekker Fred in het land neemt hij je mee op ontdekkingsreis in eigen provincie.

In het boek vind je recepten als Zeeuwse Bolussen, tempura van het land, ‘paddestoeljen op toast’ en zelfs ‘een dom grote kreeft’. Wij mogen Freddy’s recept voor boerenkoolstamppot met je delen. Tip: de krokante boerenkool die hij erop serveert vind je terug in het boek, maar je kunt ook eventueel deze boerenkool chips maken.

Freddy: “Doe alle ramen dicht en stook je huis hoog op (ongeveer 27 graden), dan komt er tijdens het koken de kenmerkende Nederlandse huis-aardappeljengeur vrij. Geniet ervan.”

Boerenkoolstamppot Lekker Fred
Bron: Elza Jo Tratlehner / Lekker Fred in het land

Boerenkoolstamppot van Lekker Fred

1. Doe de boerenkool en de aardappeljen in een ruime pan en voeg zoveel water toe tot alles onderstaat. Breng het geheel aan de kook en kook de aardappeljen in ongeveer 40 minuten gaar.

2. Verwarm de oven voor op 180 °C. Meng de oesterzwammen met de ketjap, knoflook, het chilipoeder en wat zout. Verdeel de oesterzwammen over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze ongeveer 20 minuten in het midden van de oven. Zet de oven uit en laat de deur op een kiertje staan.

3. Verwarm in een steelpan de melk. Giet de aardappeljen en de boerenkool af en doe alles terug in de pan. Voeg de warme melk en de boter toe en doe waarvoor je geboren bent. Prakken! Breng op smaak met zout, peper, de notenmuskaat en de mosterd.

4. Verdeel de boerenkoolstamppot over de borden. Verdeel de oesterzwammen eroverheen en bestrooi met de krokante boerenkool en de pecannoten.

Cover Lekker Fred in het land

‘Lekker Fred in het land’ van Freddy Tratlehner (Carrera Culinair) is nú te koop voor € 27,50. 

Meer recepten van Lekker Fred: