Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Culinair nieuws 11 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

5 vragen aan Jonathan Sparber: ‘Tijdens werk eet ik nooit echt; koken doe ik het liefst hongerig’

In Culy’s nieuwe rubriek stellen we steeds vijf culinaire vragen aan een bekende foodie over zijn of haar eetgewoonten. Dit keer legden we ons vragenvuur voor aan… Jonathan Sparber van Café Remouillage.

5 (culinaire) vragen aan Jonathan Sparber

Vanuit Guillaume De Beer slingert de rubriek voort naar Jonathan Sparber van Café Remouillage. Voor je beeld: Café Remouillage in Amsterdam is een fascinerend restaurant dat ondanks lovende recensies een uitzonderlijke bescheidenheid weet uit te stralen. De locatie in een gemoedelijk stukje Rivierenbuurt, het interieur eenvoudig en de gerechten zonder opsmuk op servies dat je in de kringloopwinkel zou kunnen scoren.

Het contrast met hun keuzes voor de mooiste – en vaak ook de spannendste – ingrediënten als zeeduivellever of zee-egel geeft de zaak een intrigerende eigenheid. In weinig Amsterdamse zaken eet je bovendien avontuurlijkere combinaties. In Café Remouillage kun je maar beter niet terugdeinzen voor kabeljauwkaak met broodkruim, voor avocado panna cotta met sojakaramel of voor kokkels met knoflookspruiten en preiolie. En als een chef dit soort dingen weet te bedenken, dan zijn wij behoorlijk benieuwd naar de ins en outs van dat culinaire brein…

1. Wat is je gekste eetgewoonte?

Jonathan Sparber: ”Dat ik op een werkdag eigenlijk geen echte maaltijd eet. Ik kook het liefst hongerig: dan proef je meer, werk je niet vanuit een automatische piloot en zit er meer energie in de gerechten.”

2. Hoe ziet jouw ideale eetdag eruit?

”Voor ontbijt naar de Tsukiji vismarkt (in Tokio) voor sashimi, zeeduivellever & zee-egel. Voor lunch naar een Wet Market in Singapore voor popiah, rojak, laksa, chicken rice, oesteromelet & kalamansisap. Diner mag naar de Middellandse Zee voor gegrilde octopus van de houtbarbecue met tomatensalade, zwarte risotto met inktvis en écht rijp fruit als dessert. Voor ‘s avonds laat weer Singapore voor gebakken rijst met ei en crispy ansjovis en verse durian met kokoswater.”

3. Wat is je favoriete snack?

”Noten & fruit: lekker zoet, crunchy, vet en sappig. Niet altijd tegelijkertijd.”

4. Wat heb je gisteravond gegeten?

”Hahaha, alles wat mijn dochter niet opeet: een halve rijstwafel, plakjes komkommer, een beetje soep, een halve appel, druiven en blauwe bessen.”

5. Wat serveer je het liefst tijdens een etentje?

”Ik heb geen favoriet, voor etentjes vind ik simpel en lekker het belangrijkste. Ik heb niet veel tijd voor familie en vrienden; als dat toch gebeurt dan kook ik liever simpel zodat er genoeg tijd is voor elkaar.”

BONUS: Wie moet deze rubriek de volgende keer beantwoorden?

”Nicolas Adam van Leave Your Sword Kombucha: hij is een inspiratie en is door de jaren heen een vriend van me geworden.”

Meer uit de rubriek?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.