Sophie Fleur Jongebloed
Sophie Fleur Jongebloed Inspiratie 16 mrt 2022
Leestijd: 5 minuten

Alles wat je moet weten over een Taiwanees ontbijt

Grazen en snacken, we zijn er dol op! Net als de Taiwanezen die het liefst de hele dag door kleine beetjes eten. Maar dan wel van een veelvoud aan gerechten; zo kun je lekker veel proeven. Het beste deel? Het eetfestijn begint al in de vroege ochtenduren. Dus ben je de muesli en smoothie zat, zet je tanden in een gevulde rijstrol en slurp een bubble tea naar binnen: zo start je de dag met een Taiwanees ontbijt.

Zo ziet een typisch Taiwanees ontbijt eruit

Taiwan is de perfecte bestemming als je van xiao chi houdt: ‘kleine hapjes’ van straatstalletjes. Ook ontbijten doe je op straat bij de straatventers. Hoewel de Taiwanese keuken rijk is aan zeevruchten en verse (knol)groenten, bestaat een typisch Taiwanees ontbijt vooral uit een heleboel koolhydraten en eieren. Er wordt veel gefrituurd en het is allemaal vrij comfy, maar dat is ook meteen onderdeel van de charme.

Maar hoe machtig en zwaar zo’n Taiwanees ontbijt ook is: er staat altijd een warm glas sojamelk klaar om de boel mee weg te spoelen. Er zijn gefrituurde deegstaven zo groot als je hand (you tiao, letterlijk vertaald “oliestok”), fluweelzachte steamed buns, gegrilde turnip cakes, en pannenkoeken – oh zoveel pannenkoeken! De gerechten neigen meer naar hartig dan zoet en zorgen ervoor dat je helemaal geaard aan de dag kunt beginnen.

Taiwanese pannenkoeken

Lyrisch zijn de Taiwanezen over hun pannenkoeken. Je zou het kunnen vergelijken met de rol die roti, paratha of naan speelt in andere Zuid-Aziatische keukens.

Pannenkoeken worden overigens niet alleen ‘s ochtends gegeten: voor ieder moment van de dag is er een bijpassende pannenkoek. Fujian en Chaozhou immigranten brachten de popiah naar het eiland: het is een dun, crêpe-achtige pannenkoek die na het bakken wordt gevuld met vlees en groenten als een burrito, of als zoet dessert met een soort geschaafde pinda-nougat, ijs en koriander.

Popiah

Dat laatste staat tegenwoordig op de kaart bij Win Son Bakery in Brooklyn. Een Taiwanese bakker die zelf niet Taiwanees is, maar de kneepjes van de keuken had geleerd van zijn mentor, een Taiwanese chef. Hij raakte geobsedeerd door het eten, in trance bijna, en opende zijn eigen Amerikaans-Taiwanese restaurant Win Son.

Niet veel later volgde een bakkerij waar hij de combinatie van pinda, ijs en koriander op de kaart zette. Gewaagd, want hij had nooit gedacht dat dit in de smaak zou vallen bij Amerikaanse gasten. Maar de warme krokante pinda’s, de romigheid van het ijs en de bloemige kwaliteiten van de verse koriander werkten krankzinnig goed. Het is nu het enige dessert dat altijd op het menu staat. Verder eet je hier klassiekers zoals de scallion pancake en fan tuan, waar Bon Appétit-redacteur Christina Chaey een beetje emotioneel van werd.

Dit zijn de belangrijkste Taiwanese ontbijtgerechten

De lijst met Taiwanese ontbijtgerechten is lang, serieus lang, maar dit zijn een paar klassiekers die je niet wil missen:

Dan Bing

Dan Bing is een dunne pannenkoek met ei erbovenop. Er zijn verschillende variaties: je kunt het ei op smaak brengen met sesamolie en fijngesneden bosui, of de vulling veranderen en varkensvlees toevoegen, bacon, of mais. Je eet hem opgerold, in stukken gesneden. Of als je haast hebt, kun je ‘m to-go eten als wrap of burrito.

Gua Bao

Vergelijkbaar met een bao-bun. Je vult de gestoomde broodjes traditioneel met stoofvlees, zure mosterd en grofgehakte pinda’s.

Dou Jiang (warme sojamelk)

Melk werd geïntroduceerd door het Westen, daarvoor was (en is nog steeds) sojamelk de belangrijkste ontbijtdrank. Veel street vendors maken hun eigen sojamelk. Soms doen ze er zwart sesampoeder bij en pinda (Zhi Ma Dou Jiang) of maken ze een gezouten variant (Bei Fang Dou Jiang).

You tiao

Betekent letterlijk oliestok en is essentieel in een Taiwanees ontbijt. Gebruikelijk worden de deegstaven in de sojamelk gedoopt. Het deeg (bloem en bakpoeder) wordt de nacht van te voren gemaakt zodat het deeg kan rijzen. Deze deegstaven worden ook gegeten als vulling van een pannenkoek, bijvoorbeeld in het gerecht Jian Bing You Tiao.

Shao bing

Dit gebakken tarwebroodje is een van de meest iconische Taiwanese ontbijtgerechten allertijden. Er zijn verschillende varianten waarbij de shao bing wordt gevuld met bijvoorbeeld eieren en vlees. Omdat het wordt gebakken krijgt het deeg een flaky textuur. De ingrediënten zijn water, bloem, sesamzaadjes en gist.

Cong You Bing Jia Dan (bosuipannenkoek met ei) 

Het pannenkoekenbeslag is eigenlijk meer een deeg waar de bosui doorheen wordt gemengd. Na het kneden maak je een balletje dat je uitrolt en weer oprolt als een slakkenhuis. Na het bakken komt er een roerei bovenop en nog meer bosui.

Buns

Er zijn veel verschillende soorten gestoomde en gebakken broodjes. Luo Buo Si Bing wordt bijvoorbeeld gevuld met raap, varkensvlees en garnalen en gegarneerd met sesamzaadjes. Xiang Gu Rou Bao is gevuld met paddenstoelen, varkensvlees en bosui en Xiao Long Bao zijn kleine gevulde soepdumplings.

Fan Tuan – rice roll

Een supergelaagde rijstrol die bestaat uit een dun laagje warme kleefrijst op een vierkant stuk huishoudfolie. Daarbovenop ligt een stuk gebakken ei met een net gestolde dooier, gevolgd door een stuk onmogelijk knapperige you tiao (dat lijkt een beetje op een churro). Genesteld om de gefrituurde deegstaaf ligt een pluk varkensflos en alles is verder op smaak gebracht met ketjap, bosui en knapperig gezouten radijs-augurken. Goddelijk!

Mantou 

Mantou is een standaard Chinees broodje, vrij doorsnee en smakeloos zo op zichzelf. Maar het is de perfecte drager van heerlijke vullingen zoals ei en varkensflos.

> Wil je zelf zo’n Taiwanees ontbijt proeven? Ga dan naar Jen’s Bing – Bubble Tea & Taiwanese food in Amsterdam.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.