Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 16 apr 2017
Leestijd: 2 minuten

Roedjak: een Aziatische fruitsalade met palmsuiker, chili en pinda’s

Mocht je je weleens een weg door een traditionele rijsttafel hebben gebaand, dan ken je roedjak misschien wel. Dit bijgerecht bestaat uit fruit en groente, gemengd met een zoet-zure, pittige dressing op basis van palmsuiker, chilipepers en pinda’s.

Street food

Roedjak is de Nederlands-Indische benaming voor dit gerecht; op z’n Indonesisch spel je het als rujak. En kom je uit Maleisië of Singapore, dan zeg je rojak. Zoals gezegd kom je het gerechtje tegen bij de rijsttafel, maar het is ook populair als street food op Bali.

roedjak

Wat gaat erin?

Zo’n salade op basis van fruit en groente lijkt vegetarisch, maar vergis je niet: de dressing wordt gemaakt op basis van trassi (gefermenteerde garnalenpasta). Verder gaan er palmsuiker en tamarinde in, bird’s eye chili en rode chilipeper. Die worden in een vijzel tot een pasta gewreven en gemengd met wat water. Daarna gaan er nog geroosterde, gemalen pinda’s doorheen.

Deze combinatie van ingrediënten zorgt voor de ultieme balans in smaken: zoet, zuur, zout, scherp en umami.

Je mengt de dressing met een berg verse groente en fruitsoorten. Denk aan komkommer, mango, papaya, ananas, appel en peer. Daarmee maakt iedere (thuis)kok weer zijn eigen mix. De originele versie van dit gerecht wordt gemaakt met stevige, fruitsoorten die net nog niet helemaal rijp zijn.

Knapperig

Opvallend is dat in Maleisië en Singapore roedjak – of rojak dus eigenlijk – wordt gemaakt met invloeden uit de Indiase keuken. Daarvoor worden extra knapperige ingrediënten toegevoegd als gebakken tofu, kroepoek en gefrituurde deegwaren. Ook kan hun versie stukjes gekookte aardappel of inktvis bevatten.

Ook leuk: chefs die een draai geven aan dit traditionele bijgerecht. Zo kun je de dressing – net als de chef op onderstaande foto heeft gedaan – gebruiken in een mooie, lichte salade met eetbare bloemen en garnalen. Of zelfs glasnoedels en verse kruiden toevoegen, zoals Rachel Khoo doet in haar recept.

Zelf roedjak maken

Zoals dat vaak gaat in de Aziatische keuken, heeft iedere (thuis)kok zijn eigen versie van roedjak. Met tamarinde of citroensap bijvoorbeeld en soms met sambal in plaats van chilipeper. Op deze site vind je verschillende recepten bij elkaar, zodat je een keuze kunt maken op basis van je eigen smaak (en inhoud van je keukenkastje wellicht).

Of vertrouw gewoon op die goeie ouwe Jamie Oliver en maak zijn recept voor roedjak na.

roedjak

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.