Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Culinair nieuws 7 jul 2023
Leestijd: 4 minuten

5 vragen aan Emma de Thouars: ‘Ik neig zelf toch vaker naar goedkoop eten’

In Culy’s nieuwe rubriek stellen we steeds vijf culinaire vragen aan een bekende foodie over zijn of haar eetgewoonten. Dit keer leggen we ons vragenvuur voor aan… Emma de Thouars.

5 (culinaire) vragen aan Emma de Thouars

Ze werd door niemand minder dan Yvette van Boven genomineerd voor deze rubriek: Emma de Thouars. En dus is zij de volgende foodie aan wie we 5 culinaire vragen mogen stellen. Eten is altijd een rode draad geweest in het leven van deze kookboekenauteur, columnist en podcasthost.

Je kent haar misschien van haar kookboeken als Amazing Asia, Tofu (genomineerd voor het Zilveren Kookboek in 2022), en haar allernieuwste boek: Noedels.

1. Emma, waar heb je leren koken?

Emma: “Ik denk niet dat je op één plek leert koken. Bij mij thuis werd er elke dag gekookt dus ik ben al vroeg begonnen met koekjes maken en later andere dingen koken. Maar later thuis heb ik het verder zelf ontwikkeld door heel veel te lezen en YouTube-filmpjes te kijken.

Op reis doe ik soms kookcursussen of vraag ik aan mensen hoe ze bepaalde gerechten maken en thuis ga ik daar dan weer mee aan de slag. Ik leer ook veel van bevriende kookboekschrijvers, die net weer even een andere kijk op de zaken hebben dan ik of ineens met een ander idee komen. Het leren houdt nooit op.”

2. Van welke ingrediënten word je onrustig als je ‘t niet op voorraad hebt?

”Heel veel, haha. Zodra een fles sojasaus halfleeg is, zet ik het al op m’n boodschappenlijstje. Dus het gebeurt bijna nooit dat dingen op zijn bij mij. Maar sowieso moet ik altijd rijst en eieren in huis hebben zodat ik rijst met een gebakken ei kan eten als ik geen zin heb om te koken.

Verder natuurlijk bosui, knoflook, citroen en gedroogde peulvruchten zodat ik hummus kan maken of boontjes kan eten met lekkere vinaigrette of in bouillon tijdens de lunch.”

3. Welk ingrediënt of gerecht vind je overgewaardeerd?

”Heel veel, eigenlijk. Ik vind dingen als kreeft, truffel en kaviaar allemaal lekker hoor, maar neig zelf toch vaker naar goedkoop eten. Ook als ik op reis uit eten ga. Ik vind het veel inspirerender en interessanter om te zien wat iemand met ‘simpele’ ingrediënten kan maken.

Ergens een lepel kaviaar of wat plakken truffel op leggen maakt een gerecht niet per se beter, maar aandacht, liefde en kennis wel. Bijvoorbeeld Chinese noedels met bosui-olie. Door bosui lang te bakken verandert de smaak in heel hartig en geroosterd, die smaak trekt dan in de olie waardoor je zo veel diepgang krijgt dat je alleen nog maar een scheut sojasaus hoeft toe te voegen en je al een waanzinnige saus hebt.”

4. Wat serveer je het liefst tijdens een etentje?

”Wat ik ook serveer, ik vind het vooral belangrijk dat het al af is op het moment dat m’n bezoek komt. Ik raak helemaal in de stress als ik nog moet koken terwijl er mensen zijn, ik wil dan gewoon kunnen ontspannen en kletsen. En ik zet alles tegelijk en in schalen op tafel, mensen mogen zelf opscheppen.

Ik doe thuis niet aan mooie bordjes of eten in gangen. Vaak is het gewoon een pan rijst met verschillende groente- of tofugerechten. Mapo tofu en gestoomde aubergine met bosui, gember en sojasaus bijvoorbeeld.

Of Chinese ei met tomaat. Ik hou ook heel erg van Midden-Oosterse smaken dus eet ook veel labneh of zelfgemaakte hummus met toppings en dan nog groente erbij. Aubergine bijvoorbeeld, geroosterde bloemkool of juist een knapperige salade met veel crispies ernaast. Ik kook voor een etentje helemaal niet anders dan voor in m’n eentje, ik maak alleen iets meer.”

5. Wat is je gekste eetgewoonte?

”Ik vind eigenlijk niks gek. Eten is zo persoonlijk, iedereen mag lekker zelf weten hoe ‘ie dat doet. Dan is toch niks gek? Maar misschien iets wat veel mensen anders doen dan ik is ontbijten. Soms ontbijt ik ook gewoon met brood met ei hoor, maar ik kan in de ochtend in principe alles eten.

Ik heb net nog gepofte aubergine met tahin, dille en nootjes als ontbijt gegeten maar ik eet ook vaak gebakken rijst of groente die ik over heb van de dag ervoor. Ik denk juist dat we iets minder regeltjes moeten hebben in eten en lekker op elk moment gewoon eten waar je zin in hebt. Wat dat ook is.”

6. Bonusvraag: wie moet deze rubriek de volgende keer beantwoorden?

”Noni Kooiman. Zij schrijft ook kookboeken, over inmaken of de Surinaamse keuken bijvoorbeeld. Ze heeft enorm lekkere smaak, kan onwijs goed koken en is ook nog eens heel gezellig.”

emma de thouars noedels kookboek
Bron: Emma de Thouars

> Het nieuwe kookboek ‘Noedels’  van Emma de Thouars (Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar) is nu te koop voor € 26,99.

Nog meer uit de rubriek 5 vragen aan…

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.