Melvin Sturm
Melvin Sturm Culinair nieuws 29 mrt 2024
Leestijd: 4 minuten

5 vragen aan… Enzo Pérès-Labourdette: “Rijst met mayonaise is mijn guilty pleasure”

In Culy’s vaste rubriek stellen we steeds vijf culinaire vragen aan een bekende foodie over zijn of haar eetgewoonten. Dit keer legden we ons vragenvuur voor aan… Enzo Pérès-Labourdette

Over

Je kunt Enzo kennen als de winnaar van Heel Holland Bakt, waar hij in 2022 iedere week indruk maakte met zijn vegan bakcreaties. Na het binnenhalen van de HHB-troffee heeft hij niet stilgezeten, integendeel! Na zijn eerste kookboek ‘Heel Holland Bakt Vegan’, is daar nu de opvolger ‘Patisserie Coucou’. Het boek is een ode aan zijn Franse en Britse oma’s en staat (uiteraard) bomvol vegan recepten.

5 vragen aan Enzo Pérès-Labourdette

1. Wat is de allerbeste baktip die je ooit kreeg en van wie?

“De beste baktips die ik heb gekregen zijn, heel voorspelbaar, allemaal van Robèrt van Beckhoven. Het eerste waar ik aan denk is dat je bijvoorbeeld niet in een cake hoeft te prikken om te zien of die gaar is, maar gewoon kan luisteren of ‘ie nog heel actief bubbelt. Zo ja, meteen terug de oven in!

Maar z’n allerbeste baktip ging over je planning. Lees eerst een recept goed en aandachtig en bedenk of de volgorde wel echt zo handig is als er staat. Als iets langs moet koelen, maak dan dat onderdeel eerst. Soms voelt het niet helemaal natuurlijk aan, maar ben je uiteindelijk wel veel sneller klaar.”

2. Welk (bak)ingrediënt zouden we meer moeten gebruiken volgens jou?

“In Nederland zijn we echt verslaafd aan roomboter als enige smaakmaker in een recept. Specerijen en extracten worden in andere culturen veel vrijer gebruikt, onze baksels en gerechten zouden echt veel rijker worden van meer citrusrasp, warme specerijen zoals ceylon en anijs, of bloemige smaken zoals (goed) rozenwater en oranjebloesem. Mijn tip: probeer eens een keer iets pittigs zoals harissa of sechuanpepepers om een simpel koekjesrecept te pimpen, je zult versteld staan!”

Zelf harissa maken
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

3. Wat is je vroegste bakherinnering?

“In m’n nieuwe boek Patisserie Coucou staat een recept op dat op deze herinnering geïnspireerd is. Mijn Britse oma had een keer voor kerst een Winnie de Pooh-kookboekje voor me gekocht. Daarin stonden een soort repen van gepofte rijst met chocolade. Het stelde natuurlijk niets voor, maar ik was zó trots op onze creatie en moet er tot op de dag van vandaag nog vaak aan denken.”

4. Welke foodtrend kun je niet meer luchten of zien?

“De lange rijen in het centrum van Amsterdam voor koekjes zonder star-quality die voor de hoofdprijs worden verkocht. Een Braziliaanse vriend van me moest laatste €9,50(!) voor een stroopwafel neertikken. Er zijn zoveel leuke en lekkere bakkerijen en broodjeszaken in onze hoofdstad, vermijd de lange rijen en ga voor kwaliteit!

ice cream sandwiches
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Over Brazilië gesproken: Ik heb in februari een maand in Rio de Janeiro doorgebracht voor carnaval en de zon. M’n breakfast of choice daar was een hoge beker met açai en laagjes paçoca. Dat is een een soort dikke ijskoude vruchtensmoothie van donkere bessen met een kenmerkende smaak, niet zo zuur. Zoet gemaakt met guaranasiroop, dat is een vrucht dat blijkbaar immense hoeveelheden cafeïne bevat – wist ik veel. Snapte ik achteraf meteen waarom ik elke dag zo lekker kon dansen op de samba-beats. Paçoca is een heerlijk ‘snoepje’ gemaakt van pinda-gruis wat als een soort granola samengeperst is.  Het perfecte ontbijt voor op bloedhete dagen waar je verder niks naar binnen krijgt. Als het weer hier beter is probeer ik het te recreëren, want ik denk er nog iedere dag aan!”

5. Wat is je gekste eetgewoonte?

“Ik kan niet geloven dat ik dit met de buitenwereld ga delen; mijn man maakt er altijd grapjes over. Maar als ik de munchies heb of thuiskom na een lange nacht stappen vind ik niets lekkerder dan koude overgebleven rijst met een flinke klodder mayonaise of ketchup naar binnen te schuiven. Als student was ik soms zo blut dat dit de maaltijd was voor de laatste dagen van de maand. Blijkbaar is het blijven hangen. Tegenwoordig voeg ik wat sesamzaadjes of kimchi toe om mezelf nog voor te houden dat het een ‘gerecht’ is. Maar het originele recept blijft stiekem m’n favo…”

Meer van deze rubriek:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.