Redactie
Redactie Diner 11 apr 2015
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: easy Pekingeend met zelfgemaakte hoisinsaus

Onlangs maakte Culy zelf Pekingeend en geloof ons als we zeggen dat het niet alleen makkelijk, maar ook waanzinnig lekker is. Ja, hiermee win je de harten van elke tafelgenoot. Maken dus!

Gebruik het liefst een kernthermometer. Deze koop je voor ongeveer €10,- bij de meeste kookwinkels en zorgt ervoor dat je eend precies goed gaar wordt. Zonder kan natuurlijk ook, maar dan is het lastiger peilen of de eend gaar is.

De eend kochten wij bij de Aziatische groothandel in Amsterdam, om de hoek van de Makro. Deze was bevroren en woog ongeveer 1,7 kilo. Ook de pannenkoekjes kochten we hier en vonden we eveneens in het vriesvak. Mocht je hier niet in de buurt wonen, vraag er dan naar bij de dichtstbijzijnde toko.

Hoewel je de eend bij veel slagers kunt krijgen, zijn de pannenkoekjes minder makkelijk verkrijgbaar. Daarbij weten we uit eigen ervaring dat de prijzen bij de toko vaak een stuk lager liggen dan bijvoorbeeld een slager of delicatessenwinkel, zo betaalden wij slechts €8,- voor een hele eend. Het loont dus om een bezoekje te brengen aan de Aziatische toko of groothandel.

Het recept

Ontdooi indien nodig de eend een dag van tevoren in de koelkast. Verwarm je oven voor op 170 graden, droog de eend met keukenpapier en wrijf (zowel vanbinnen als vanbuiten) royaal in met 5-kruidenpoeder en zeezout. Rasp de gember en wrijf de binnenkant van de eend ermee in.

Leg de eend in een ruime ovenschaal en steek de kernthermometer – indien je die gebruikt – in het dikste gedeelte van het vlees. Voorkom dat de thermometer het bot aanraakt. Verlaag de oventemperatuur na een half uur tot 125 graden. Bak de eend tot een kerntemperatuur van 80 graden of gedurende anderhalf à twee uur (afhankelijk van de grootte), en schep elk half uur het vrijgekomen vet uit de schaal.

Haal de eend uit de oven, bedek met aluminiumfolie en laat op kamertemperatuur rusten gedurende een kwartier. Snijd de komkommer en bosui in hele dunne reepjes. Snijd het eendenvlees met een scherp mes (voorzichtig!) van het karkas en trek met vorken uit elkaar. Verwarm tot slot de pannenkoekjes volgens de verpakking. Serveer de eend met de bosui, komkommer, pannenkoekjes, Sriracha en hoisinsaus, en vul aan tafel de pannenkoekjes.

Tip: heb je nog een beetje over en toevallig ook nog een kropje sla in de koelkast? Maak dan kant-en-klare rolletjes voor de volgende dag. Lunch was nog nooit zo lekker!

Pekingeend met hoisinsaus
Culy.nl

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.