Karlijn Mensink
Karlijn Mensink Kooktips 22 sep 2020
Leestijd: 3 minuten

Zalm kruiden? Je kunt er alle kanten mee op

Zalm, die populaire, zachtroze en omega-3 boostende vissoort die je ongetwijfeld weleens bereid hebt. Het is een veelzijdig stukje moot waar je alle kanten mee op kan. Je kunt het roken, bakken, stomen, gebruiken voor sashimi en zo biedt het stukje vis nog vele andere mogelijkheden. Maar zoals het voor bijna elk stukje vis geldt, geldt dat ook voor zalm: kruiden kunnen dit product maken óf breken.

Heb jij al de perfecte seasoning gevonden om de zalm mee te kruiden? Of mis je toch nog goede smaakmakers die lekker samengaan met zalm? Vis dan niet langer achter het net en sla deze tips aan de spreekwoordelijke haak.

Zalm kruiden

Je ziet het heel vaak in recepten: zalm gekruid met dille. Dille is lang niet meer het enige kruid dat lekker matcht met zalm (zoals in gravad lax).

Dille is een smaakmaker die voornamelijk in combinatie met zalm wordt gebruikt omdat het een aards, fris tintje meegeeft aan het product. Maar buiten dille bestaan er natuurlijk meerdere fraaie kruiden die het stukje vis ophemelen en zelfs soorten waar je niet direct aan zou denken.

Soorten kruiden

Kruid zalm daarom een keertje helemaal anders, bijvoorbeeld op een mediterraanse, Arabische of Aziatische wijze. Kies voor piment of venkelzaad om die mediterraanse twist te geven aan het gerecht.

Gebruik voor een Arabisch geïnspireerd stukje zalm saffraan of ras el hanout. Kies je liever voor een uitstapje naar de Aziatische keuken, dan ga je voor gember(poeder) en/of citroengras.

Het is ook lekker om je vis te marineren met specerijen in combinatie met citroen, witte wijn of gin. Ja, gin! Deze combinatie ga je nooit meer vergeten (en vooral nog heel vaak opnieuw maken).

Vers of gedroogd

Je kunt ervoor kiezen om gedroogde of verse kruiden te gebruiken. Verse kruiden gaan beter mee wanneer je de zalm in de oven gaart, de gedroogde soorten gaan beter mee in de pan.

Uiteindelijk is het vooral een kwestie van nieuwe combi’s uitproberen, waar je voorheen nooit aan had gedacht. Het zal je verbazen hoe goed zalm samengaat met diverse, uiteenlopende smaken. Door het gebruik van andere kruiden kan je het stukje vis ook weer met andere bijgerechten serveren.

Bereiding van zalm

Om zalm smaakvol op tafel te zetten is het ten eerste belangrijk dat je voor een goed stukje zalm kiest. Zo heeft wilde zalm minder vet aan de moot dan de gekweekte variant. Kies dus altijd bewust voor het soort waar jouw gerecht het beste mee bereid kan worden.

Je kunt de zalm naar wens bereiden door het bijvoorbeeld in de pan ‘op de huid te bakken’, of door het langzaam te garen in de oven. Bij het langzaam garen van zalm is het super smakelijk om verschillende kruiden en verdere smaken in het aluminium pakketje te laten vergezellen met het visje. Tijdens het garen trekken dan alle smaken fijn in het stukje ‘vlees’ en dat proef je terug op het bord.

Zalm met een kruidenkorst

Ook tasty: de zalm voorzien van een kruidenkorst. Je kunt verschillende kruiden mengen en bijvoorbeeld een korstje creëren in combinatie met panko. Je kan toch bijna niet wachten met het aansnijden van zo’n fijn bereid stukje vis..

Het neusje van de zalm creëer je dus uiteindelijk helemaal zelf! Probeer vooral eens andere kruiden en verdere smaakmakers uit en verras jezelf en je tafelgenoten met nieuwe, verrassende variaties.

Gerechten met zalm:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.