Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 25 jun 2017
Leestijd: 3 minuten

Vis & gin: de lekkerste combinaties

Wist je dat gin verrassend goed combineert met vis? Die heldere, frisse smaak past fantastisch bij oesters, mosselen en ceviche. Hieronder de lekkerste combinaties van vis & gin.

Mosselen & gin

Restaurant Mossel & Gin serveert niet alleen mosselen én gin, maar ook mosselen mét gin. De ‘mosselen fraîche gin’ worden opgediend met fijngesneden prei, citrusvruchten, gin, crème fraîche en wat alfalfa on top.

Zelf maken? Zo gepiept. Meestal gebruik je witte wijn of bier als je zelf mosselen kookt: die vervang je nu door een plens gin. Met dit handige basisrecept voor mosselen met gin zit je goed.

Haring & gin

Wist je dat korenwijn hét drankje is dat je drinkt als je een harinkje weg hapt? Vroeger werden de haringen flink gepekeld (gezouten) om ze langer te kunnen bewaren. Met graanjenever spoelde je de zoute smaak van de gepekelde haring weg.

Inmiddels krijgt haring niet meer zo’n stevig jasje van pekel: ze zijn nu licht zout. Gin (of gin-tonic) past daarom goed bij de Hollandse Nieuwe. Het is familie van de jenever, maar zachter en frisser. Tip: de gin van Hermit bevat gefilterd Oosterscheldewater en is een beetje zilt. Mooi bij een haring, zeker met een takje zeekraal.

vis & gin haring
Bron: Hermit

Zalm & gin

Ben je gek op zalm? Doe er eens wat anders mee en maak zelf ingelegde zalm. Door de vis 24 uur (of langer) in een mengsel van zout, gin en andere smaakmakers te laten marineren, gaart de vis als het ware. Bovendien neemt ‘ie al die lekkere smaken op.

Qua textuur lijkt het op gerookte zalm, maar dan zonder de rooksmaak. Met dit recept maak je fantastische zalm & gin met komkommer en limoen. De chef in onderstaande video legt het ook nog eens haarfijn uit en serveert de zalm met salade van groene asperges en een klein scheutje gin.

Ceviche & gin

Bij ceviche gaar je rauwe vis in zuren van citrusvruchten of ander zuur. Het remt bacteriegroei en zorgt voor zachte maar stevige vis met veel smaak. En er komt dus geen hitte aan te pas!

In plaats van citrus, kun je ook ceviche met gin maken. Heerlijk om dat te doen met wat coquilles die je in dunne plakjes snijdt, afgetopt met wat dille, citroenrasp en zout.

En in plaat van coquilles kun je natuurlijk ook garnalen, zeebaars of een andere mooie witvis gebruiken.

garnalen ceviche met popcorn
Nancy van Batenburg voor Culy

Oesters & gin

Heerlijk: verse oesters met een druppeltje gin en een takje zeekraal. Nét even anders dan de traditionele vinaigrette en het kneepje citroen.

Of voeg naast gin ook wat tonic toe en een beetje geraspte citroenschil.

vis & gin / oesters / kerst amuses

Gin & tempura / kibbeling

Maak je weleens gefrituurde vis in een knapperig deegjasje? Voeg er een scheutje gin en tonic aan toe.

De tonic is net zo bruisend als het sodawater dat je in deze recepten gebruikt. De gin heeft – net als wodka – een hoog alcoholpercentage. Dat verdampt direct zodra het met de hete olie in contact komt, waardoor je beslag mooi knapperig wordt. En toch proef je er nog een vleugje gin in terug.

In deze video zie je chef James Martin kibbeling maken met gin & tonic. Probeer het eens!

vis & gin / kibbeling

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.