Karlijn Mensink
Karlijn Mensink Kooktips 22 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Gebruik eens (olijf)olie in je cake: dit is waarom

Een goede cake hoeft niet uit (room)boter te bestaan om die gewenste smeuïge textuur na te bootsen. (Olijf)olie werkt in sommige baksels zelfs als betere basis. Waarom? Dat leggen we je uit.

Laten we alle voor- en nadelen van het gebruik van olie in je cake eens even achterhalen. En we geven je de beste tips omtrent het bakken met boter en met olie.

Boter of olie?

We kunnen ons allemaal vinden in het gegeven dat boter lekker veel smaak meegeeft aan gerechten. Olie is vaak een neutralere smaakmaker, eentje die je niet zo snel zult terugproeven in gerechtjes. Maar, (olijf)olie zorgt er dan wel weer voor dat je cake een langer zacht en smeuïg is, ten opzichte van een cake gebakken met boter. En dát wil je in je plakkie.

De substantie van boter is zwaarder dan die van olie en daardoor wordt de textuur van de cake automatisch ook zwaarder. Olie in een cake werkt tevens beter voor de textuur als je glazuur of fruit gebruikt in het recept. Als je zo’n cake op boterbasis uit de koelkast haalt, heeft deze langer nodig om op kamertemperatuur te komen. Bij een cake op oliebasis hoef je niet te wachten, deze is direct vanuit de koelkast eetbaar.

Carrot cake? Dan olie

Als je je keuze puur baseert op de smaak van het uiteindelijke gebak, en daarom voor boter zou kiezen, bedenk je dan een tweede keer. Als je een cake met toevoegingen maakt, zoals een carrot cake, dan is olie misschien toch een beter ingrediënt om mee te werken.

De olie treedt qua smaak namelijk naar de achtergrond, waardoor de toevoegingen van smaakmakers de hoofdrol innemen.

Olijfolie in fles
Bron: Jonathan Ocampo via Unsplash

Klaar? Bakken maar!

Er wordt ook beweerd dat het gezonder is om olie te gebruikten in je receptuur. Olie wordt gemaakt op plantaardige basis en bevat hierdoor meer onverzadigde vetzuren. Deze soort vetten zouden beter zijn voor de gezondheid dan de verzadigde vetten die in boter zitten. Dus als je een ‘gezonder’ cakereceptje wilt maken, kies dan voor plantaardig.

Ons advies zou zijn om bij het maken van een naturel cake boter te gebruiken, omdat deze de smaak bepaalt. Ga je een fruitcake, chocoladecake of hartige cake bakken? Check dan deze recepturen en zie wat olie doet met jouw baksel. Klaar? Bakken maar!

Meer cake recepten?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.