Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips 24 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

7 x heerlijke sauzen voor wokgerechten

Wat is de kortste weg naar een razendsnel diner? Je wok erbij nemen is in ieder geval een eerste slimme move. Je favoriete groenten en vlees leveren in combinatie met een lekker sausje in zo’n pan immers vrijwel altijd een succesgerecht op. Maar wat zijn nou de lekkerste (zelfgemaakte) woksauzen?

7 x lekkere woksauzen

Tip: bestaat je woksaus uit meerdere ingrediënten? Mix deze altijd van tevoren door elkaar in een kommetje, en dus niet rechtstreeks in de wok zelf. Hierdoor win je tijd en verspreiden de ingrediënten zich automatisch veel gelijkmatiger.

1. Sweet chili

Fan van Thais geïnspireerde pad thai-achtige gerechten? Haal die fles sweet chilisaus maar vast tevoorschijn. Hoewel je ‘m misschien eerder als dip bij loempia’s kent, kan zo’n kneepje ook perfect dienst doen als (basis) voor woksaus. Tip voor wie sweet chili wel héél zoet vindt: balanceer de smaken wat uit door enkele drupjes vissaus en/of vers limoensap toe te voegen.

2. Teriyaki

Met sojasaus, mirin (Japanse rijstwijn), sake en suiker maak je teriyaki: hoofdrolspeler bij gerechten als kip – of zalm teriyaki. Ook bij wokgerechten kun je teriyaki gul inzetten. Want heb je eerdergenoemde ingrediënten in huis, dan is zo’n sausje natuurlijk zó gemaakt. Check hier ons basisrecept voor homemade teriyaki saus.

snelle kip teriyaki
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

3. Zwarte bonen-knoflook

Weet je nog toen we een ode brachten aan zwarte bonen knoflooksaus? Deze pasta van gefermenteerde zwarte bonen en fijngehakte knoflook is een smaakbom die heel wat gerechten meteen een serieuze lift geeft. Ook wokgerechten dus. De saus koop je kant- en klaar en is behoorlijk krachtig: beginnen met een lepeltje en dan eventueel extra toevoegen is om die reden aan te raden.

4. Hoisin

Je kent hoisin wel als die dikke, stroperige donkere saus die je geserveerd krijgt bij pekingeend. Maar ook bij rolletjes van rijstpapier, op wraps, als marinade op je spareribs, bij buikspek, gegrilde groenten, bij dimsum of op een bao: hoisinsaus is een echte smaakmaker. En je hoort ‘m al aankomen: ook je wokgerecht komt helemaal tot leven met een schepje ervan. Kant- en klaar kopen kan, maar zelf maken is natuurlijk tien keer lekkerder.

Zelf hoisinsaus maken doe je zo (supermakkelijk!)

5. Lo mein saus

Lo mein, dat populair afhaalgerecht in Chinese restaurants, is een simpel wokgerecht op basis van gewokte groenten, noodles, vlees of garnalen en een saus. De in dit gerecht gebruikte Lo meinsaus bestaat uit een mix van sojasaus, suiker en sesamolie. Makkelijker kan bijna niet, maar probeer de ingrediënten van goede kwaliteit te kopen. Immers: hoe minder ingrediënten, hoe belangrijker dat laatste wordt.

Lo mein met paprika en srirachasaus
Bron: Chinese Takeaway met 5 ingrediënten

6. Woksaus op basis van kimchi

Een (wok)gerecht in een handomdraai voorzien van meer karakter? Laat dat maar aan kimchi over. Door kimchi samen met wat neutrale olie, rijstazijn en vissaus te mixen in de blender, ontstaat een superkrachtig sausje voor je wokgerechten. In dit artikel schreven we daar eerder over.

7. Geen saus

Hoewel bovenstaande sauzen heel veel smaak afgeven (en wij heel, heel veel houden van sauzen), hoef je eigenlijk niet eens per se saus toe te voegen aan je wok. Dit komt omdat de groenten en het vlees vaak al heel wat smaakvolle sappen afgeven. Om die reden kiezen sommige chefs ervoor om die smaken te eren en de wok dus zo puur mogelijk (en sausloos) te houden.

Wil je dat testen, maar merk je dat je wok toch wat te droog wordt? Een paar eetlepels bouillon of water toevoegen is de boodschap.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.