Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 16 nov 2017
Leestijd: 2 minuten

Lo mein: een snel en lekker wokgerecht met noodles

Lo mein is een Chinees gerecht dat bestaat uit gewokte groenten, noodles, vlees of garnalen en een saus. Het is simpel, snel, gezond en lekker vettig tegelijk. Geen wonder dat het een rázend populair afhaalgerecht is in Chinese restaurants.

Droge wontonsoep

Lo mein is een gerecht dat afstamt van wontonsoep. Je zou het kunnen zien als de droge versie: de soep werd traditioneel los naast de noodles geserveerd.

Maar de lo mein noodles die we nu maken, zien er toch een tikkie anders uit. Het is een echt wokgerecht, dat met name in Amerika standaard voorkomt op menukaarten van Chinese afhaalrestaurants.

lo mein / Chinese noodles

Cantonese lo mein versus Amerikaanse lo mein

Toch is die versie ook weer anders dan de Cantonese lo mein. De Cantonese versie wordt gemaakt met een dunne saus en geserveerd met wontons en brisket erbovenop. Heb je dus toch een beetje die link naar de authentieke, ‘droge wontonsoep’.

Ga je kijken naar de Amerikaanse lo mein, dan tref je gewokte noodles met een saus die meestal sojasaus als basis heeft. Dat levert een dikkere, kleverigere saus op.

lo mein takeout

Lo mein zelf maken

Voor welke versie je ook gaat, ze zijn allemaal lekker. Wel zijn er een paar trucs die het gerecht nog lekkerder maken.

Ten eerste: omdat de saus dit gerecht máákt, zorg voor sojasaus van goede kwaliteit. Dus nee, niet die zakjes gebruiken die je nog over hebt van je afhaalsushi. Het beste is om een combinatie van donkere sojasaus en lichte sojasaus te gebruiken. En dan Chinese sojasaus natuurlijk.

Hetzelfde verhaal geldt voor de sesamolie: het maakt echt een wereld van verschil of je de meest basic sesamolie gebruikt of nét even een beter merk. Daarin proef je meer nuance (lees: hij slaat je niet in je gezicht) en komt ook de geroosterde smaak van de sesamzaadjes echt naar boven.

Naast sojasaus, een klein beetje sesamolie en een schepje suiker zijn dat alle ingrediënten voor de saus. Eitje dus.

lo mein met garnalen

Fijne recepten

Het leuke aan dit gerecht: je kunt je helemaal uitleven qua ingrediënten. Paksoi, Chinese kool, broccoli, bimi, shii-take, paddestoelen, peultjes, spinazie, wortel, paprika: de groentewinkel is your smörgâsbord.

Ook qua proteïnen is het helemaal aan jou: houd ‘m vega, of gebruik kip, rundvlees, varkensvlees, garnalen of tofu.

Hier vind je een fijn basisrecept met weinig ingrediënten. Of maak een vegetarische lo mein. Slim: voor een glutenvrije versie vervang je de noodles gewoon door courgetti of pompoenspaghetti.

vegetarische lo mein

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.