Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 8 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Kun je aardappelen met uitlopers nog eten?

Het is je vast eens overkomen: ergens achterin een lade vind je nog een halve zak aardappelen. Ze zien er een stuk minder appetijtelijk uit dan toen ze vers uit de grond kwamen en daarom slaat de twijfel toe: eet ik aardappelen met uitlopers op? Spoiler alert: natúúrlijk eet je ze op.

Uitlopers

Uitlopers ontstaan wanneer je aardappelen wat langer laat liggen en/of in een te warme omgeving bewaart. Deze uitlopers kun je beter niet opeten, maar het is een kleine moeite om ze even weg te snijden. In de uitlopers zit namelijk solanine, een stof waarmee de aardappel zich beschermd tegen schimmels en insecten.

Solanine kan giftig zijn, al geldt dat pas wanneer je er kilo’s van eet per dag. En dat haal je niet eens met een gezinszak friet in je eentje. Zin in een experiment? Plant de hele aardappel ‘s in de grond en misschien eet jij de volgende keer wel je eigen gekweekte aardappelen!

aardappeltjes uit de oven met ansjovisboter
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Groen

Wanneer een aardappel groen ziet, is dat niet van jaloezie, maar omdat je ze op een te lichte plek hebt bewaard. Schil de groene plekken weg en maak er homemade chips van, bak ze in de oven en serveer met ansjovisboter, of gebruik ze voor deze geroosterde aardappeltjes met spinazie à la creme van Nigel Slater.

Aardappels bewaren

De kans op uitlopers blijft het kleinst wanneer je rekening houdt met de drie termen koel, droog en donker. Een kelder of berging bijvoorbeeld zorgen ervoor dat je voorlopig geen uitlopers in huis haalt.

Vraag je je af hoe je andere producten het beste kan bewaren, zoals wijn, rijst of je aardappels nadat ze gekookt zijn? Je leest hier hoe dat het beste kan. Ook fijn: het Voedingscentrum heeft een hele handige bewaartool, die werkelijk al je overige bewaarvragen zal beantwoorden.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.