Auke Sprangers
Auke Sprangers Kooktips 30 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Attentie: dit is de allerbeste manier om knoflook te bewaren

Zouden we een top 10 moeten maken met ingrediënten die we het meest koesteren, dan staat knoflook er sowieso tussen. En gewaardeerde ingrediënten, die geef je aandacht. Bijvoorbeeld door ze zo goed mogelijk te bewaren. Want hoe beter je knoflook bewaart, hoe meer smaak de teentjes afgeven aan je gerecht. Maar hoe doe je dat?

We geven je alle kostbare informatie die je nodig hebt; kun jij weer een voorraad knoflooksaus aanleggen.

Op deze manier blijft je knoflook het lekkerst

Knoflookgebruikers zijn grofweg in twee kampen in te delen: de ene is angstig om te veel te gebruiken, de ander kan het nooit genoeg knoflook zijn. In beide gevallen geldt: als je je knoflooktenen maar goed bewaart, dan is de smaak op z’n best, namelijk zoet en niet te scherp. Mits je de knoflook op het goede moment toevoegt natuurlijk.

Een superslimme manier om knoflook te bakken

Geroosterde knoflooksoep
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Knoflook bewaren

Over het algemeen geldt: wanneer knoflook veel licht opneemt, begint het proces van ontspruiten. Je weet wel, wanneer er een groene stengel begint te groeien. Houd het geurige goud dus altijd zo veel mogelijk weg van licht. Hetzelfde geldt voor warmte: knoflook krijgt daarbij de neiging om te groeien en dat willen we niet: de smaak neemt dan namelijk af.

Wat zijn die groene uitlopers in je knoflook en wat moet je ermee?

Optimale knoflooktenen

Heb je losse tenen over die nog ongepeld zijn, dan geldt hetzelfde als voor een volledige knoflookbol: bewaren op een koele en donkere plek. Het verschil met een volledige bol is dat je de tenen sneller moet gebruiken in verband met uitdroging. Maak er bijvoorbeeld deze garlic confit van.

Zijn de tenen al wel gepeld, dan is het een ander verhaal. Deze hebben nog weinig bescherming dus bewaar je in een afgesloten bakje in de koelkast, om schimmel te voorkomen.

Knoflookbrood met groene kruiden
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Koken met oude knoflook

Rest nog de vraag: wat als die knoflooktenen wél inmiddels vergezeld zijn door lange groene stengels, kun je er dan nog mee koken? We stellen je gerust: deze zijn minder gevaarlijk dan ze eruit zien. Helaas zijn ze ook minder lekker. Je kunt ze dus wel eten, maar de vertrouwde knoflooksmaak is wat verder te zoeken. Wat je er beter kunt doen met uitlopers van knoflook, lees je hier.

Recepten om je knoflook mee op te maken:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.